U trci za Zlatnu mimozu Rajko Grlić, Mirjana Karanović, Senad Šahmanović, i još osam reditelja iz regiona: Najavljen 37. Montenegro Film Festival Herceg Novi 1Foto promo arhiva MFF Herceg Novi

Najveći praznik „pokretnih slika“ u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih u regionu, 37. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival, svečano će biti otvoren 23. avgusta na Kanli Kuli, premijerom romantične komedije “Pontonovo srce” reditelja Senada Šahmanovića, koja se prikazuje u glavnoj takmičarskoj konkurenciji.

Pod metaforičnim naslovom „Sve boje filma“, do 29. avgusta, u pet selekcija, publika će imati priliku da vidi više od 70 ostvarenja iz celog sveta, čije su projekcije zakazane na četiri jedinstvene lokacije na otvorenom, a na Kanli Kuli, kako je najavio Vuk Perović, selektor programa dugometražnog igranog filma, biće prikazano 12 najmarkantnijih ostvarenja stvaralaca iz regiona svih generacija, koji su u trci za nagrade.

– Oni u Herceg Novi donose autentične svjetove i inovativne pristupe, filmove koji ostaju sa vama dugo pošto se projektor ugasi, a ekipa se pokloni festivalskoj publici – navodi Perović.

Već druge festivalske večeri na programu je ostvarenje „78 dana“ naše rediteljke Emilije Gašić, pobednice ovogodišnjeg Palića, a u trci za nagrade su i novi film Rajka Grlića „Svemu dođe kraj“, „Porodična terapija“ Sonje Prosenc, “Domaćinstvo za početnike” Gorana Stolevskog, “Majka Mara” Mirjane Karanović, “Supermarket” Nemanje Bečanovića.

Tu su i mediteranska komedija “Živi i zdravi” Ivana Marinovića, “Šalša” Dražena Žarkovića, „Proslava“ Bruna Ankovića nagrađena na ovogodišnjoj Puli, i “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića. Na svečanom zatvaranju, 29. avgusta, biće prikazani “Čuvari formule” Dragana Bjelogrlića.

O najboljim ostvarenjima na festivalu koji predstavlja presek kinematografske produkcije sa ovog prostora u protekloj godini, i dobitnicima nagrada (Gran Pri – Zlatna mimoza za najbolji film, Zlatna mimoza za režiju, scenario, mušku i žensku ulogu, i Nagrada „Živko Nikolić“ za specijalni doprinos filmskom izrazu, odlučivaće eminentni regionalni žiri – reditelji i scenaristi Lordan Zafranović, Pjer Žalica i Pavle Simonović.

Na tvrđavi Forte Mare biće prikazana vantakmičarska selekcija Kino Evropa i program Mreže festivala Jadranske regije, koji obuhvataju ostvarenja najvećih savremenih autora, filmove koji, prema rečima Vuka Perovića, selektora i ovog programa, reflektuju današnji svet, kao i one stvaraoce, kreativce koji propituju filmski jezik, ali ujedno i slave film, i izdižu ga na jedinstveno i posebno mesto, gde i pripada.

– Hercegnovski filmski festival ove će godine imati festivalske premijere, filmove koji su tek stigli sa najvećih filmskih manifestacija ovjenčani nagradama, zatim one koje će svjetske premijere imati tek koji dan prije ovih crnogorskih, na najljepšim tvrđavama u ovom dijelu svijeta na kojima može da se vidi filmska magija. To će biti ostvarenja velikih imena i evropske kinematografije, ne samo regiona, onih uvelilko etabliranih autora, kao i filmovi novih stvaralaca koji uvijek donose nešto novo i drugačije. Na veliko zadovoljstvo posljednjih godina, a ne samo ove, dio toga su i nove generacije naše, crnogorske kinematografije, čije je prisustvo na ovom festivalu kroz produkcije i koprodukcije izuzetno značajno – istakao je selektor Perović.

U selekcije Kino Evropa biće “Sva lica dobrote” Yorgosa Lantimosa, “Sinovi” Gustava Melera, „Partenopa“ Paola Sorrentina, “Armand” Halfdana Ullmana Tøndela. “Filmofili!” Arnauda Desplešina, i “Devojke sa balkona” frnacuske rediteljke Noemi Merlan.
Program Mreže festivala Jadranske regije prikazaće ostvarenja “Tri dana ribarenja” Petera Hugendorna, “Hipnoza” Ernsta De Gera, “Tok” Gintsa Zilbalodisa, i “Mleko” rediteljke Stefani Kolk.

U dvorištu Kuće Iva Andrića publika će uživati u dokumentarcima iz sveta, a selekcija obuhvata 25 filmova u takmičarskoj konkurenciji, i jedan van konkurencije. Selektor Vladimir Perović svrstao je ove dokumentarce u pet tematskih celina: Sjećanje, Porodica, Prostori, Politika, U Nama.

– Dokumentarac samo naoko slika stvarnost onakvom kakva jeste, i samo prividno nudi priču o jednoj, konkretnoj stvarnosti. On je uvijek misli i interpretira, rekreira, te nudi svoju, autorsku stvarnost… koja govori o svima nama. Siguran sam da će hercegnovska publika, najbolji dio festivala, otvorena srca i uma kao i uvijek, s radošću prigrliti i ovogodišnja vrijedna ostvarenja iz cijelog svijeta – istakao je Perović.

Ovu takmičarsku selekciju u subotu, 24. avgusta, otvoriće filmovi tematske celine Sjećanje: “Žurnal 242 – Sunčane pruge” Nike Autor, “Heimafilm” Marion Kellman, “I tamo sam bio” Korin Švingruber Ilić… U tematskoj celine Porodica pred publikom su “Katekizam” Karolin Rebelo, “Mudi” Karoline Karwan i Tomasza Ratera, “Porodica na okupu” Aleksandre Diakonu, “Bez imena” rediteljke Iranmehre Salimi…

Tema Prostori donosi dokumentarce “Grad pod velikom” Natali Kubidas -Brejdi, “Doline” crnogorskog reditelja Miljana Vučelića, “1001 noć” Ree Rajačić, “Portret umirućeg džina” Stefana Đorđevića…, a tema Politika “Laku noć gospodine Staljine” Benjamina Kodboela, “Govor za pad kolonijalizma” grupe Collectif Faire-Part, “Sirijski kosmonaut” Šarleza Emira Rihardsa… Tema U nama prikazaće “Daleko od kuće” Ruslana Fedotova, “Idu dani” Igora Toholja…, i van knkurencije, “Mornarevu suzu” Dragane Stojković.

Takmičarska selekcija studentskog filma obuhvata 24 ostvarenja studenata filmskih akademija Jugoistočne Evrope, koja će biti prikazana u amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina.

– Autori su se hrabro i beskompromisno hvatali u koštac sa izabranim temama – kako onim koje zadiru u najranjivije dijelove duše, tako i onim koje predstavljaju zov u pomoć pojedinca u kolektivu, kolektiva u svijetu. Sprovođeni su pametni i zreli rediteljski postupci i pokazan je kvalitetan zajednički rad među članovima ekipe. Selekcija odiše temeljnim djelanjem, promišljenim sagledavanjem i iskrenim pristupom. Žanrovski bogata, ova godina obećava glasan smijeh, poneku suzu, i dovoljno zrelih pitanja – istakla je selektorka Sara Stijović.

U ovoj selekciji su filmovi studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja (“Ja, Kaća, dobila sam šećer i što sad” rediteljke Kaće Žarić, “Gabi” Dušana Vojinovića, “El Dorado” Matije Jovanovića, “Ništa lično, tata” Tamare Pavićević…), studenata Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda (“Hrana za golubove” Milice Spasojević, “Razglednice mojoj majci” Maye Janković, “Četr’es” Adema Tutića, “Veliki petak” Borisa Simića…).

Tu su i radovi studenata Akademije za pozorište, radio, film i televiziju iz Ljubljane (“Premalo svega” Katje Predan, “Alenka” Irgl Kristian, “Razglašena” Andrašeka Blaža, “Grubo tkane niti” Ize Mlakar…), studenata Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba (“Stranac” Milorada Milatovića, “Pasje bobice” Mateja Matijevića, “Moj muž idiot” Luke Galešića, “Đe je kruva nema gladi” Katarine Lukec…).

Na MFF predstaviće se i studenti Akademije umjetnosti iz Banja Luke (“Zanzibar 4k kolorizovano” Lee Tošić i “Dug” Davida Šipke),kao sa Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo (“Srce” Gvozdena Ilića), a novina u programu je vantakmičarska selekcija sa pet kratkometražnih studentskih filmova iz različitih delova sveta (dva dokumentarca i tri igrana), koje je selektorka Stijović izabrala kao “prvoklasne primjere kvalitetnog kratkog metra, što ujedno pokazuju i njihovi festivalski životi”.

Pored bogatog filmskog programa, tu su i važni prateći sadržaji, među kojima se izdvajaju Dani filmske industrije Montenegro Film Rendezvous” u organizaciji Filmskog centra Crne Gore, koji će biti organizovani od 24. do 27. avgusta.

– Montenegro Film Rendezvous” je nova inicijativa posvećena povezivanju crnogorske i evropske filmske industrije i podršci razvoju karijere crnogorskih filmskih autora i profesionalaca. Događaj je zamišljen s ciljem da uspostavi snažnu vezu između crnogorske, regionalne i evropske filmske industrije. Aktivnim uključivanjem Crne Gore u evropske audiovizuelne tokove, ova inicijativa ima za cilj podizanje standarda lokalne filmske industrije i dodatno upoznavanje evropskih filmskih profesionalaca sa crnogorskom audiovizuelnom industrijom, autorima i profesionalcima – najavili su organizatori.

Pokrovitelji 37. izdanja  Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg-fest“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari