U užem izboru za Ninovu nagradu 11 naslova 1

U užem izboru za Ninovu nagradu našlo se 11 naslova po izboru žirija kritike koji čine: Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica, saopšteno je u četvrtak.

Na spisku za najbolji roman 2016. godine su: „Susret pod neobičnim okolnostima” Vladana Matijevića, „Arzamas” Ivane Dimić, „Andrićeva lestvica užasa” Svetislava Basare, „Kafana” Žarka Radakovića, „Pa kao” Vladimira Tabaševića, „Hronika sumnje” Vladislava Bajca, „Lutka od marcipana” Muharema Bazdulja, „Ravnoteža” Svetlane Slapšak, „Jaz” Darka Tuševljakovića, „Osmeh pod gorom maslinovom” Luke Tripkovića i „Odlazak u Jolki Palki ili lažna uzbuna u Aleji zaslužnih” Mirjane Đurđević.

Među nominovanima Ninovu nagradu je već jednom dobio Basara, i to 2006. godine za „Uspon i pad Parkinsonove bolesti”, kao i Vladan Matijević za delo „Pisac izdaleka” 2003. Prethodnih godina na spiskovima su se nalazili romani Mirjane Đurđević, Vladislava Bajca, Žarka Radakovića, dok su dela Muharema Bazdulja, Darka Tuševljakovića i Ivane Dimić tu po prvi put. Među nominovanima je i jedan prvenac – „Osmeh pod gorom maslinovom” Luke Tripkovića. Zanimljivo je da je među kandidatima za nagradu i Vladimir Tabašević, koji je drugu godinu zaredom u užem krugu (prošle godine se našao sa svojom prvom knjigom „Tiho teče Misisipi”). Među kandidatima je i Svetlana Slapšak, koja je bila članica Ninovog žirija kritike 1990. i 1991. godine.

Na Ninov konkurs stiglo je 170 romana, od kojih je 40 ušlo u širi krug. Najuži izbor biće saopšten 12. januara, a ime 63. dobitnika Ninove nagrade 16. januara. Generalni pokrovitelj je kompanija koja želi da ostane anonimna, a priznanje je delom podržano od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari