U Zaječaru 14. oktobra počinju 7. „Dani Zorana Radmilovića“ 1Foto: Plakat

Ocena predsednika stričnog žirija ovogodišnjeg zaječarskog pozorišnog festivala, Nebojše Bradića da su “Dani Zorana Radmilovića” našli svoje mesto u pozorišnom životu Srbije, ali da po svom programskom određenju ne pripadaju samo našem prostoru, već prelaze granice i na svoj način dobro komuniciraju i sa drugim pozorišnim sredinama, čini se najbolja je preporuka za poštovaoce teatra iz Zaječara i istočne Srbije da narednih dana budu deo ovog festivala.

Okolnost da Festival ima nekoliko značajnih predstava nacionalnih teatara, od Narodnog pozorišta u Beogradu do Narodnog pozorišta “Ivan Vazov” iz Sofije, potom Narodnog pozorišta iz Sarajeva i Narodnog pozorišta iz Banjaluke, a onda naravno i pozorišta “Kerempuh” iz Zagreba govori o tome da ćemo imati prilike da vidimo jedan od najboljih festivala ove godine u Srbiji. – smatra Bradić.

U pozorištu koje nosi ime Zorana Radmilovića osim aktuelih predstava nacionalnih teatara iz Beograda – Balkanski špijun, Sarajeva – Kralj Lir, Banjaluke – Naši dani i Sofije- Vinovnijat, u glavnom festivalskom programu su i pozorište “Kerempuh” iz Zagreba – Ustav republike Hrvatske, Atelje 212 – Noćna straža, Zvezdara teatar – Korešpodencija i Narodno pozorište Timočke Krajine sa Audijencijom i Vernisažom Vaclava Havela.Vladimir Đuričić, v.d. direktora Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović” ističe da je pomoć umetničkog saveta koji predvodi dramski pisac Željko Hubač, zajedno sa Miranom Hajošem iz Hrvatske i Pavlinkom Trifonovom iz Bugarske, doprineo da program festivala bude ovako dobar.

-Sigurno će festivalska atmosfera biti onakva na kakvu smo navikli. Zaječar će ovih devet dana biti prestonica kulture Srbije. – kaže Vladimir Đuričić, a sličnog je stava i Željko Hubač koji smatra da će ovogodišnji “Dani Zorana Radmilovića” po svom program biti najbolji za poslednjih 20 godina.

Uz glavni festivalski program, u Domu kulture u zaječarskom naselju Kotlujevac od 15. do 20. oktobra u okviru pratećeg programa biće održan 1. Festival malih pozorišnih formi. Prema rečima predsednika žirija ovog novog festivala, Ivana Bekjareva, na repertoaru festivala biti samo nagrađene monodrame i duo drame. Među njima su Ispovest Dmitrija Karamazova u tumačenju i režiji Nebojše Dugalića, monodrama Nadežda Petrović koju igra Biljana Đurović, satirični kabaere u stend ap formi Brevrovizija Vladimira Cvejića, Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića Kazališta Moruzgva iz Zagreba, psihološka duodrama “Iz početka” koju igraju Ana Bretšnajder i Miloš Tanasković i monodrama Bog te mazo u kojoj igra Zoran Karajić. U pratećem programu 27. “Dana Zorana Radmilovića” biće priređena izložba slika akedemskog slikara Miloša Šubajića i organizovane i brojne promocije knjiga.

Festival započinje u nedelju popodne kraj spomenika Zorana Radmilovića u Zaječaru gde će stihove “Zoranu Radmiloviću u čast” govoriti pesnik Ljubivoje Ršumović, a nakon toga prvi će festivalskoj publici predstaviti zaječarski glumci premijerom Audijencije i Vernisaža Vaclava Havela u režiji Božidara Đurovića. Poslednjeg dana festivala, 22. oktobra, kineska Folklorno –plesna grupa iz provincije Henan nastupiće u čast nagrađenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari