U Zaječaru održana 24. Međunarodna filozofska škola „Felix Romulianaˮ 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Panel diskusijom i izlaganjima na temu „Filozofija i inteligencija – rizici od digitalnog totalitarizma״, u Zaječaru je završena trodnevna 24. Međunarodna filozofska škola „Felix Romulianaˮ  koja je okupila veliki broj učesnika iz Srbije, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Italije.

„Da li je čovek ovladao tehnikom ili tehnika vlada čovekom; može li se veštačka inteligencija uopšte nazvati inteligencijom; kakve sve opasnosti donosi korišćenje veštačke inteligencije kao autonomnog sistema odlučivanjaˮ, neka su od pitanja na koja su se u ova tri dana tražili odgovori.

Učesnici skupa ocenili su i ovogodišnju Filozofsku školu kao veoma dobru, kvalitetnu i pre svega korisnu, a domaćinima se zahvalili na gostoprimstvu i dobroj organizaciji.

Direktor  Međunarodne filozofske škole „Felix Romuliana” prof. dr Milenko Bodin istakao je i danas da ova škola nije samo filozofska „već interdisciplinarna konferencija koja se bavi aktuelnim pitanjimaˮ.

Naglasio je da je tema o kojoj se  govorilo na ovom skupu aktuelna ne samo kod nas već u čitavom svetu, tiče se ne samo filozofa već svakog pojedinca i dokaz je da „filozofija nije van života nego u centru životaˮ.

Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana“ održana je pod pokroviteljstvom Grada Zaječara, a organizatori su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Centar za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja iz Beograda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari