U zamkama virtuelnog sveta 1Foto: Stanislav Milojković

Deca su najveći korisnici i najveće žrtve interneta. Zato je bezbednost dece na internetu problem kojim treba da se bave svi koji se staraju o razvoju deteta – roditelji, staratelji, obrazovne vlasti i izdavači.

To je jedna od poruka sa današnje sajamske tribine o bezbednosti na internetu u književnosti za decu, koju je organizovala izdavačka kuća “Pčelica” iz Čačka, a na kojoj je ukazano i da literature na ovu temu u Srbiji gotovo da nema.

O opasnostima virtuelnog sveta koje vrebaju decu, ali i dobrim stranama interneta govorili su pedagog Marija Ranđelović, Igor Jurić iz Fondacije “Tamara Jurić” i direktor “Pčelice” Goran Marković. Oni su izneli zabrinjavajuće, gotovo deceniju stare, statistike po kojima je 72 odsto dece u Srbiji tvrdilo da im dosadno, zbog čega je 43 posto njih besciljno lutalo gradom, a čak 89 posto koristilo mobilne telefone, uz upozorenje da je za proteklih desetak godina tehnologija ubrzano napredovala, a Srbija postala vodeća zemlja po porastu vršnjačkog nasilja. Postavljeno je pitanje u kom uzrastu treba dozvoliti deci upotrebu mobilnih telefona i kontrolisati njihovo korišćenje interneta.

Pozivajući se na stručna istraživanja, Marković je rekao da se francuski pedijatri zalažu za podizanje donje granice od tri godine do koje se deci zabranjuje upotreba bilo kakve tehnologije, a neke države imaju zakonom propisane kazne za roditelje, koji dozvoljavaju deci mlađoj od tri godine da koriste telefone. Razlozi za to su istraživanjima utvrđene pojave autizma, slabe koncentracije, smetnji u motorici – poteškoće u crtanju, pisanju i govoru kod novih mladih generacija koje su opterećene korišćenjem telefona. Zbog psihičke, fizičke i moralne bezbednosti, kako se juče čulo, roditelji bi trebalo da imaju uvid i kontrolišu decu u korišćenju interneta do njihovog punoletstva.

Marija Ranđelović ukazala je da „sve mlađa deca, nespremna za opasnosti virtuelnog sveta, koriste internet bez kontrole i nadzora, jer ne znaju koje sadržaje da koriste u slobodno vreme“. Ona je naglasila da ukoliko „u uzrastu kad obrasce ponašanja treba da preuzimaju u kući, to čine na internetu lako postaju njegovi i nasilnici i žrtve“, zbog čega je potrebno raditi na medijskoj pismenosti dece i roditelja, kao i na literaturi za decu na temu bezbednosti na internetu. Igor Jurić rekao je da su Fondacija “Tijana Jurić” i “Pčelica” pokrenuli inicijativu koja treba da pomogne deci da budu sigurnija u virtuelnim svetu.                       

Slikovnice, priručnik, vodič                       

Još pre tri godine “Pčelica” je objavila srpski prevod knjiga Xenifer Mur Malinos, sa ilustracijama Gustava Mazalija, “Bezbednost na internetu” i “Opasnost od video-igara”. Ove godine ovaj izdavač objavio je dve knjige slikovnica Gorana Markovića – “Princeze u svetu interneta” i “Pirati u svetu knjiga”, obe je ilustrovao Mijat Mijatović, namenjen deci u nižim razredima osnovne škole. Markovića kaže da se za stariji uzrast osnovaca priprema priručnik. Ove godine vodič za “Bezbednost na internetu” objavio je i “Kreativni centar”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari