U znaku izložbi i nezavisnog umetničkog filma: Izašao je program za avgust „Nemoguće da je nemoguće” projekta 1Foto: Promo

Umetnički prostor U10 pojektom Podijum – „Nemoguće da je nemoguće” koji se realizuje od 15. jula do 20. septembra, najavljuje bogat kulturni program, koji traje tokom celog leta, a tim povodom predstavljaju program za mesec avgust.

Inače, U10 organizuje Podijum kako bi kroz novi programski format podržili grupe mladih profesionalaca koji rade u polju umetnosti i kulture, a koji teže kolektivnom organizovanju i delovanju. Projekat realizuje kolektiv Društvo udružene odgovornosti.

Program za avgust mesec:

– Od 2. do 9. avgusta Stvor je stvoren da stvara, izložba samoukih slikarki i slikara u sredu u 19 sati.

Samouk ne uči zbog drugih. Samouk je posvećen i hrabar. Samouk uči u slobodno vreme. Samouk je osvešćen. Stvaralaštvo je lek, razmena i razonoda. U stvaranju smo svi dobri. Ne-stvaranje je destrukcija. Ne plašim se, ne mrzi me. Umetnice i umetnici: Ana Janaćković, Dragana Jelača, Dragoslava Stanković, Goran Tasić, Jasmina MIlošević, Laslo Retek, Marina Petrović, Predrag Milovanović, Šandor Stefanović, Slaviša Marković, Sonja Olah Milović, Tinde Nenadov, Valentina Jevtić Mitranić, Danja Doroški, Draga Mrvoš Mott, Filip Jovanović, Ljiljana Jerinić, Ljiljana Stanimirović, Marija Stojanović, Marija Veličković, Miloš Milošević, Nada Pilipović, Svetlana Moritz, Žarko Đukić.

– Petak, 4. i 25. avgust od 21 do 24 sata, filmsko veče u Novom bioskopu Zvezda, Terazije 40.

Zainteresovani mogu poslati svoj video u maksimalnom trajanju do 15 minuta, na mejl adresu [email protected] najkasnije do ponedeljka 31. jula u 23.59, sa subject-om „filmsko veče u Zvezdi”. Pozivamo sve zainteresovane autore iz Srbije da prilože svoje autorske video-radove koji će se prikazati u Novom bioskopu Zvezda.

Kolektiv Društvo udružene odgovornosti /d.u.o. je kroz ovakav format u ranijim projektima ostvario vezu i upoznao se sa različitim, manje poznatim javnosti, autorima iz polja eksperimentalnog filma i video umetnosti koji često nemaju priliku za javnu prezentaciju. Program će podrazumevati emitovanje video priloga u kontinuitetu, odnosno jedan za drugim, trajanje programa biće određeno brojem pristiglih radova koji ne podležu selekciji. Svi poslati video radovi biće prikazani, uz izuzetak onih koji se bave afirmacijom nejednakosti ili diskriminacijom. Cilj programa je da pruži prostor za prikazivanje različitog video materijala, od dokumentarnog formata do eksperimentalnog, umetničkog ili arhivskog i da se na taj način međusobno upoznaju članovi d.u.o. i publika koja samim tim postaje učesnik projekta.

– Subota, 5. avgust od 21 do 24 sat Kino club Helsinki u Novom bioskopu Zvezda, Terazije 40.

Kino Club Helsinki je umetnički kolektiv iz Finske, koji kurira i organizuje tematske filmske programe, a bave se i video produkcijom. Kino Club je organizivao prikazao više od 300 nezavisnih umetničkih filmova i video radova i organizovao na desetine tematskih, neprofitnih događaja. Izložba pod nazivom „Expanded Cinema” (Exhibition Laboratory, Helsinki) bila je prva velika grupna izložba koju je grupa kurirala. Iste godine, 2020, kroz eksperimentalnu saradnju na daljinu, sa devet različitih umetnika iz celog sveta, kolektiv je producirao i realizovao svoj prvi film, pod nazivom „Exquisite Futures”. Kino Club je na poziv d.u.o. napravio selekciju od 12 radova, video priloga, na temu seksualnosti, niktofilije, proširenog filma i karaoke-poezije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari