Anita MančićFoto: Katarina Drajic/ATAImages

Udruženje dramskih umetnika Srbije saopštilo je večeras da je Ministarstvo kulture odbilo na ovogodišnjem javnom konkursu da odobri sredstva za objavljivanje monografije o glumici Aniti Mančić, dobitnici priznanja Dobričin prsten u 2023. godini.

Ovo najveće i najznačajnije priznanje u našoj branši, koje se dodeljuje glumcima za celokupno glumačko ostvarenje, za životno delo i izuzetan doprinos kulturi naše zemlje, ustanovljeno je 1980. godine i sastoji se od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića, unikatne diplome na pergamentu i monografije posvećene dobitniku, navodi se u saopštenju, prenosi FoNet.

U saopštenju, koje potpisuje predsednik udruženja Nebojša Dugalić, ukazuje se da je Ministarstvo kulture ove godine odbilo da odvoji sredstva za izdavanje monografije, uz obrazloženje da je „upitna usklađenost projekta sa opštim interesom u kulturi i ciljevima i prioritetima konkursa“, kao i da je „upitan stepen uticaja projekta na kvalitet kulturnog života zajednice“.

Udruženje dodaje da to „nažalost nije sve“, jer su u okviru istog konkursa tražili novac i za izdavanje monografije o reditelju Egonu Savinu, dobitniku nagrade „Dejan Mijač“.

Novac za monografiju o Egonu Savinu, takođe, nisu dodeljena uz identično obrazloženje.

„Da li ovako otvoreno nepriznavanje i vređanje najvećih dometa naših stvaralaca od strane nadležnog ministarstva predstavlja kulturnu politiku ove zemlje i da li je to poruka svim mlađim generacijama da će trud najdarovitijih i najvrednijih biti ovako omalovažen i obesmišljen“, upitalo je Udruženje.

Udruženje je podsetilo da se proteklih godina događalo i da Komisija Ministarstva kulture za dodelu nacionalnih priznanja ne uvaži predloge da se ona dodele Vidi Ognjenović i Siniši Kovačeviću, a da još nije poznata odluka Komisije sa predlozima od 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari