"Uhvati film" u Kulturnom centru Novog Sada: Najpristupačniji filmski festival u regionu donosi 25 ostvarenja 1Foto: Derks24/Pixabay

Međunarodni filmski festival „Uhvati film“ održaće se od 9. do 13. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada.

Festival donosi nove kratkometražne filmove na temu invaliditeta, koji menjaju perspektive, ali i diskusije što otvaraju tabu teme i podstiču na dijalog.

Kao i prethodnih godina, 22. „Uhvati film“ najpristupačniji je filmski festival u regionu – svi filmovi su audio-opisani i sinhronizovani na srpski, govorni segmenti prevode se na srpski znakovni jezik, a Bioskop Kulturnog centra Novog Sada, gde se održava festival, ima ulaz u ravni i toalet za osobe sa invaliditetom.

Time je Festival pristupačan slepim i slabovidim osobama, gluvim i nagluvim, kao i osobama sa motoričkim invaliditetom.

Uhvati film je jedinstven jer je jedini filmski festival u Srbiji koji u žiriju ima slepu osobu – Suzanu Ristanić, koja zajedno sa drugim članovima ravnopravno odlučuje o tome koji filmovi će biti nagrađeni.

Na programu su filmovi iz svih krajeva sveta.

Ukupno 25 filmova iz 18 zemalja sveta biće prikazano pred publikom u Novom Sadu. Filmovi su kratkometražni, raznolikih žanrova i prenose poruke tolerancije, ravnopravnosti i želje za akcijom.

Govore o životnoj realnosti, diskriminaciji, socijalnoj nepravdi i neprivilegovanosti, ali i o najčistijim ljudskim emocijama: ljubavi, tuzi, empatiji i solidarnosti.

Pokazuje snagu i vrednost svakog pojedinca, ali i važnosti sistemske podrške i poštovanja zagarantovanih ljudskih prava.

Festival se svečano otvara u sredu 9. oktobra u 18 sati u Kulturnom centru Novog Sada, kad je na repertoaru izbor nagrađenih filmova od prošle godine: „Oči su mi tamo gore“, „Sigurni kao kuće“, „Grejs“ i „Najosnovnije stvari“.

To je prilika da se publika priseti snažnih i dirljivih priča o položaju osoba sa invaliditetom, o izazovima i poteškoćama, ali i o podršci i rešenjima.

Filmski takmičarski program realizuje se od 9. do 13. oktobra od 18 časova u Kulturnom centru Novog Sada, nakon čega slede tribine: „Pravo na uključivanje“ (četvrtak, 10.10. u 18 sati) i „Pravo na starost“ (petak, 11.10. u 18 sati)

Na tribini „Pravo na uključivanje“ diskutovaće se o pogledanim filmovima i govoriti o uključivanju žena sa invaliditetom u organizacije civilnog društva.

Gošće će biti Milesa Milinković, direktorka „Uhvati film“ festivala, aktivistkinja i teoretičarka invalidnosti (obratiće se preko ekrana,) i Svjetlana Timotić, predsednica organizacije „Iz kruga Vojvodina“.

One će govoriti o pristupačnosti aktivnosti organizacija civilnog društva i dati preporuke dobre prakse. Ovaj segment Festivala podržala je Rekonstrukcija ženski fond.

Ulaz je besplatan.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari