Poslednji film Emira Kusturice „Zavet“, prikazan premijerno pre skoro godinu dana na filmskom festivalu u Kanu, najzad je doživeo svoju beogradsku premijeru sinoć u Plavoj dvorani Sava centra, u okviru 36. Festa. Glumačka ekipa filma, predvođena Aleksandrom Berčekom i Ljiljanom Blagojević tim povodom bila je gost jučerašnje Festove konferencije za novinare.

Poslednji film Emira Kusturice „Zavet“, prikazan premijerno pre skoro godinu dana na filmskom festivalu u Kanu, najzad je doživeo svoju beogradsku premijeru sinoć u Plavoj dvorani Sava centra, u okviru 36. Festa. Glumačka ekipa filma, predvođena Aleksandrom Berčekom i Ljiljanom Blagojević tim povodom bila je gost jučerašnje Festove konferencije za novinare.
Na pitanje da li se možda radi o decentralizaciji kulture (film je naime prikazan u Srbiji na festivalu u Novom Sadu, a potom i u Drvengradu), Aleksandar Berček odgovorio je da je to samo dokaz da u Beogradu nema dovoljno kvalitetnih bioskopa, sa svetskim tehničkim uslovima. Čak i na Nacionalnom festivalu u Novom Sadu, rezignirano je dodao, projekcija je bila na nekakvom čaršavu, dva puta je prekinuta, od tona nije bilo ništa, dok u Drvengradu postoji pravi bioskop. Sramota je za Beograd, nastavio je Berček, da ima samo tri bioskopa u kojima nešto može da se vidi. „Ja sam još pre 25 godina na pitanje šta treba da se radi sa domaćim filmom, odgovorio da sa filmom ne treba da se radi ništa, već da se na pet godina ukinu svi festivali, a obnove bioskopi i to na prostoru bivše Jugoslavije. Država mora da se pozabavi ovim pitanjem“, istakao je on.

Mančevski u Beogradu, njegov novi film na Festu

Filmovi makedonskog reditelja Milča Mančevskog „Pre kiše“ i „Prašina“ biće prikazani 1. marta od 12 i 14 sati u bioskopu Tuckwood, uoči festovske premijere njegovog novog filma „Senke“, istog dana od 17 sati. Reditelj Milčo Mančevski biće gost Festa, a istog dana predstaviće se festovskoj publici. „Pre kiše“ je makedonski film iz 1994. koji je Mančevskom doneo svetsku slavu. Film je nagrađen sa više od 30 nagrada od kojih je najznačajnija venecijanski Zlatni lav, a pored toga film je bio u nominaciji za Oskara u kategoriji najboljih filmova van engleskog govornog područja. Glavne uloge tumače Katrin Kartlidž, Rade Šerbedžija, Gregor Kolin i Labina Mitevska, a muziku je radila makedonska grupa Anastasija. „Prašina“ je 2001. otvorila Venecijanski filmski festival. Glavne uloge tumače Džozef Fajns, Adrijan Lester, Dejvid Venam, Rozmari Marfi. „Prašina“ pripoveda dve isprepletane priče, povezujući početak 20. veka sa savremenim američkim kulturnim trenutkom. Na američkom zapadu, dva brata se zaljubljuju u istu ženu. Lilit odabira mladog Elaja, dok se Luk vraća u Evropu, gde ga njegovi demoni dovode u Makedoniju. Film govori o ljubavi, kao i mržnji, koja glavne likove dovodi do fatalnog kraja. Novi film Milča Mančevskog „Senke“ bio je u makedonskoj zvaničnoj selekciji u kategoriji najbolji strani film za nagradu Oskar. To je priča o Lazaru Perkovu, čoveku kome sve u životu „ide od ruke“. Posle katastrofalne automobilske nesreće njegov život počinje da se menja. Upoznaće neke čudne ljude koji prenose poruke iz drugog sveta. Glavne uloge tumače Sabina Ajrula, Filareta Atanasova, Tjasa Cvetkov.

Ljiljana Blagojević, koja je posle 25 godina od snimanja prvog filma sa Emirom Kusturicom, ponovo radila sa njim, govorila je o saradnji sa ovim velikim svetskim rediteljem. Ona je istakla da uspeh nije otuđio Kusturicu od glumaca pre svega, da je i dalje spreman da primi svaki dobar predlog i da je i dalje siguran. Ono što se izmenilo do danas je bogata produkcija koja mu omogućuje da radi do momenta dok ne bude zadovoljan. Veliki uspeh, dodala je Ljiljana Blagojević, nije ga demantovao kao čoveka. Za razliku od domaće, u svetsku distribuciju „Zavet“ je ušao sa velikim brojem kopija, redovi ispred bioskopa su veliki, a bioskopi puni, posvedočila je na kraju ona.

Današnji program

SAVA CENTAR: „Zavet“ (Srb/Fra, 2007, 125 minuta) Emira Kusturice (12.00); „Voz za Dardžiling/Darjeeling Limited“ (SAD, 2007, 91 minut) Vesa Andersona (14.30); „Kargo 200/Gruz 200“ (Rus, 2007, 120 minuta) Alekseja Balabanova (17.00); „Na ivici raja/The Edge of Heaven“ (Nem/Turs, 2007, 122 minuta) Fatiha Akina (19.30); „Ronilačko zvono i leptir/Le Scaphandre et le papillon“ (Fra/SAD, 2007, 112 minuta) Džulijana Šnabela (22.00).

DOM SINDIKATA: „Jednostavne stvari/Prostie vešči“ (Rus, 2007, 110 minuta) Alekseja Popogrepskog (12.30); „Barselona – jedna mapa/Barcelona (un mapa)“ (Špa, 2007, 90 minuta) Venture Ponsa (15.00); „Hiljadu godina dobrih molitvi/A Thousand Years of Good Prayers“ (SAD, 2007, 83 minuta) Vejna Vonga (17.30); „Teško je biti fin“ (VB/Slovenija/Srb/Nem/BIH, 2007, 102 minuta) Srđana Vuletića (20.00); „Tajni zrak/Milyang“ (J. Koreja, 2007, 142 minuta) Li Čang-donga (22.30).

DVORANA KCB: „Ruski trougao/Rusuli samkudhedi“ (Gruz, 2007, 123 minuta) Aleka Cabadzea (13.00); „Neupotrebljivo/Wuyong“ (Kina/Hongkong, 2007, 80 minuta) Žang Ke Čija (15.30); „Ani Libovic: Život u objektivu/Annie Leibovitz: Life Through a Lens“ (SAD, 2007, 79 minuta) barbare libovic (18.00); „Kremen/Kremenj“ (Rus, 2007, 82 minuta) Alekseja Mizigirjova (20.30); „Nikad na moru/Immer nie am Meer“ (Austr, 2007, 88 minuta) Antonina Svobode (23.00).

MUZEJ JUGOSLOVENSKE KINOTEKE: „Valjak i violina“ (SSSR, 1961) Andreja Tarkovskog (15.00); „Ivanovo detinjstvo“ (SSSR, 1962) A. Tarkovskog (17.30); „Andrej Rubljov“ (SSSR, 1966) A. Tarkovskog (20.00).

MOVIE BAR U DKCB: U saradnji sa Direkcijom Festa, organizuje program FEST 08: Midnight Club – Movie Bar. Od 23 februara do 20. marta, svakog dana iza ponoći, najmlađi beogradski džez orkestar izvodiće filmske teme za sva vremena, uz želju da ponudi svoj doprinos festivalskom doživljaju. Formacija tri trube, dva trombona, tri saksofona, i ritam sekcija uz originalne aranžmane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari