“Ukrstite dve gitare nek to bude spomenik”: Komemoracija i sahrana Bore Đorđevića u njegovom rodnom Čačku 1Bora Đorđević, foto:Dimitrije Nikolic/ATAImages

Komemoracija rok muzičara i frontmena Riblje čorbe Borisava Bore Đorđevića biće održana danas, u subotu, 7. septembra u Kulturnom centru Čačak od 11 sati.

Primanje saučešća zakazano je u 13 časova u kapeli na Gradskom groblju u Čačku, opelo počinje u 14 časova, a sahrana je zakazana za 14 sati i 30 minuta.

U Čačku je juče bio Dan žalosti , a prethodnih dana na društvenim mrežama i fan stranicama Riblje čorbe, obožavateljke i obožavaoci ovog benda opraštaju se od Bore, dogovaraju oko prevoza do njegovog rodnog Čačka u kome će prema sopstvenoj želji biti sahranjen.

Nižu se sećanja, citiraju stihovi pesama koje su najviše voleli, kao i one u kojima je Bora Đorđević, kao i svaki dobar pesnik umeo da osvetli istinu.

Jedna od najčešće pominjanih je „Dve gitare“, koju je izrecitovao u martu prošle godine na koncertu u Čačku:

„Meni stvarno nije dobro. Bolestan sam skroz na skroz. Biće da sam bolestan na obr ’o. Pripremite plavi voz. Dani su mi odbrojani, životni mi je proš’o vek. U bolnici, u Ljubljani nemaju za mene lek. Ne trošite džabe pare, nisam tol ’ko važan lik ukrstite dve gitare, nek to bude spomenik. Konzilijum saopštenje objavljaje svaki dan da upozna javno mnjenje koliko sam bolestan. Moje telo pošaljite u Čačak, u Srbiju. U Ljubljani ostavite srce, neka bude tu“, rekao je tada Bora.

Znao je i mnogo ranije, još na početku svoje karije da na ironičan i anticipirajući način peva o smrti, kao u „Rasprodaji bola“:
„Nema više Dženis, umro Elvis Prisli. Umiru lagano zvezde rokenrola.Tek kad neko umre, o njemu se misli. Započinje opšta rasprodaja bola.

Sve to nije dobro, mrtvi nisu roba.

Pustite da mirno leže na dnu groba.

Sve to nije dobro, mrtvi nisu roba. Pustite da mirno leže na dnu groba.

O njima se tada govori i piše.

Pokojniku slavnom naglo skače cena.

I svako se trudi da zaradi više.

Lešinari trče po svoj deo plena“

Kako mediji pišu, na poslednjem ispraćaju Bore Đorđevića na Gradskom groblju u Čačku Hor čačanske Gimnazije, tokom pogreba legendarnog Čačanina otpevaće rokenrol himnu “Pogledaj dom svoj, anđele“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari