uksFoto: FB/Udruženje književnika Srbije

Predsednik Udruženja književnika Srbije (UKS) Miloš Janković je izjavio da se nada da će zgrada Udruženja književnika u Francuskoj 7, u Beogradu, u kojoj je i popularan restoran, biti rekonstruisana posle četiri decenije propadanja i da neće doživeti sudbinu Generalštaba – da neće biti srušena da bi se gradio hotel.

Janković je za agenciju Beta rekao da se uzda u pomoć ministra kulture Nikole Selakovića čiji prethodnici, kako je rekao, nisu bili zainteresovani za Udruženje književnika.

Istakao je da ta zgrada, iako je kulturno dobro i vlasništvo Srbije, „zbog nemara države propada više od četiri decenije“, ali da je Selaković posle posete tom ruiniranom zdanju obećao njenu rekonstrukciju.

„Selaković je dva meseca po preuzimanju mandata došao ovde, sutradan poslao sekretarku Ministartva i resorno-državnog pomoćnika koji su sačinili zapisnik. Dogovor je da se prvo reši imovinski status i da se upravljanje zgradom sa Grada Beograda prenese na UKS“, naveo je Janković.

Janković je podsetio da je do 2000. godine Udruženje književnika upravljalo i zgradom i novcem iz restorana „Klub književnika“, ali da od 2000. sva sredstva odlaze u budžet Beograda, a Srbija odvaja godišnje između 300.000 i 500.000 za celogodišnji rad Udruženja.

Kako je Janković rekao, „državni organi igraju ping-pong“ tako što se proglašavaju nenadležnim za problem ruinirane zgrade.

Udruženje književnika Srbije
Foto: Udruženje književnika Srbije

Dodao je da je za članove Udruženja „veliki korak napred to što je neko pristao na razgovor“ i da zato veruje da ovog puta stanje može da se promeni.

Janković je podsetio da propadanje zgrade traje četiri i po decenije, da je tokom njegovog upravljanja više od stotinu puta poslata molba raznim državnim institucijama za pomoć.

Po njegovim rečima, najveći kolbi je ostao bez odgovora, a oni koji su stigli, bili su „odgovori o nenadležnosti“.

„Od 2000. godine smo se institucijama obraćali više od stotinu puta. Pisali smo svima koji bi mogli da budu nadležni – od Republike i ministarstava, preko GO Stari Grad pa sve do građevinske inspekcije. Bivši ministar kulture Vladan Vukosavljević je došao jednom i rekao samo ‘ovo je strašno’, a bivša ministarka Maja Gojkvić nas nije udostojila ni toga“, kazao je Janković.

Janković je naveo da je postojao projekat za rekonstrukciju, ali je posle promene vlasti u Beogradu prestala komunikacija o tome.

„Još 2021. godine smo dobili projekat koji vredi nešto više od 1,79 miliona dinara. Projekat je plaćen, skinut je novac sa budžeta, ali pošto je izabran novi gradonačelnik Aleksandar Šapić 2022. godine, sa njima više nismo imali nikakvu komunikaciju“, objasnio je Janković.

Janković je rekao da Udruženje zahteva da se problem reši kroz institucije, jer se „u suprotnom stiče utisak da je namera da se ova zgrada potpuno uruši“.

Udruženje književnika Srbije
Foto: Udruženje književnika Srbije

„Suština problema je da se neradom nadležnih organa proizvodi velika šteta na imovini Srbije. Opšti stav je da je namera da se ova zgrada uruši. Kao što je slučaj sa Generalštabom – doći će građevinska inspekcija koja će nas iseliti privremeno dok ovde ‘ne nikne’ hotel“, procenio je Janković.

Podsetio je da se sledeće godine navršava 120 godina postojanja Udruženja i da se bliži manifestacija „61. beogradski susreti pisaca“, a „Srbija ima sa književne strane i danas čime da se ponosi, dok sa druge strane, mora da zabašuruje stanje zgrade u kojoj književnici rade“.

„Francuska 7 nije samo adresa, ona je simbol. Tu je prošlo više od 3.000 pisaca, 11 nobelovaca, ljudi koji su danas u čitankama – Ivo Andrić, Isidora Sekulić, Jovan Skerlić, Desanka Maksimović, Simo Matavulj. Nije naša sramota, mi zabašurimo to kada dođu kolege iz inostranstva. Ovo je sramota države po tome kako se ophodi prema zgradi koju ni sile bombardovanja nisu srušile, a uništava je njen nemar“, zaključio je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari