Izložbom Muzeja pozorišne umetnosti Srbije „Meša Selimović“ autorke Olge Marković u Kulturnom centru u Mladenovcu, počeo je pozorišni festival „Nepodnošljiva lakoća tranzicije“, koji se ovim naslovom naslonio na prethodna četiri festivalska izdanja „Teatra u jednom dejstvu“. Novi „tranzicioni“ koncept selektora i umetničkog direktora Željka Hubača prihvatila je Opština Mladenovac, čiji su građani, po rečima potpredsednika Dejana Čokića, gladni kulturnih događaja geografski bliskih, ali za razmenu katkad udaljenih susednih gradova. Festival ima nameru da se etablira na gustoj festivalskoj mapi Srbije, mada budžeti i infrastruktura ne ostavljaju organizatorima ovakvih manifestacija mnogo manevarskog prostora.

Prva izvedena predstava bila je „Drama o Mirjani i ovima oko nje“, koju je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu režirala Iva Milošević. Tekst apsolventa dramaturgije Akademije dramske umetnosti u Zagrebu Ivora Martinića imao je premijeru na Hrvatskom radiju, učestvovao je na Prix Italia u Bolonji, a neposredno posle beogradske imao je i ljubljansku premijeru. Glumačka ekipa predvođena Mirjanom Karanović nagrađena je dugim aplauzom. Predstava se bavi uočavanjem ekstremnog u naizgled nedramatičnim životima malih ljudi. Oni pristaju na umerenost života koji vodi u potpunu mehanizaciju što za posledicu ima zaboravljanje umeća komunikacije s drugima. Razlike, strahovanja od toga da se bude drugačiji, bile su teme posle predstave održanog susreta sa stvaraocima „Estetika tranzicije, tranzicija estetike – Teatar u raljama tržišta“ koji vodi dramaturg Branislava Ilić. Ona će u otkrivanju percepcije i pitanja posvećenim formiranju pozorišnog estetskog iskustva društva u tranziciji, pokušati zajedno sa akterima i publikom da dođe do odgovora kakvom pozorištu stremimo. Na to je donekle svojom režijom i izborom teksta odgovorila reditelj Iva Milošević koja za naš list kaže: „Podržavam brojnost festivala u našoj zemlji ukoliko se vode misijom da to ne bude puko gostovanje predstava u gradovima koji su domaćini festivala, već da se strogim kriterijumima u selekciji stvara atmosfera koja kolegama iz naše branše pojačava ambicije da rade bolje i više. Problem sa tranzicijom je što komercijala uzima maha i preti da postane glavni cilj u stvaranju predstava. To nije jedino merilo uspeha. Umetnost mora da prosvećuje i kultiviše, samim tim, to je i uloga pozorišta. Ako se publika navikava na vrhunske predstave koje su visokog zanatskog nivoa, mislim da će i teatar u svojoj ukupnoj slici biti sve bolji kod nas“.

Drugog dana festivala u takmičarskom programu biće izveden komad „Događaj u stanu br. 2“ Šabačkog pozorišta. U pitanju je kompilacija raznih tekstova i pisaca, većinom iz perioda ruske avangarde, ali i nekih savremenih. Priča počinje pomalo „kafkijanskom“ situacijom kada jednoga jutra u stan g-đe Ere Nikolajevne greškom pristižu nekakvi sanduci, čime se njen život okreće naglavačke, jer to izaziva vrlo neobične reakcije ostalih stanara. Malo-pomalo stvari izmiču kontroli… U stanu se pojavljuju i Čehov, Gogolj, Puškin… razne moguće i nemoguće stvari počinju da se dešavaju, na neki čudan način. Stvarnost i fikcija se mešaju, tako da stan br. 2 uskoro postaje mesto neverovatnih događaja. Ovo poigravanje „smislom“, na kraju za rezultat ima potpuni gubitak smisla, tako da realnost u međuvremenu postaje najveća fikcija. U predstavi čiji je koncept i scenu osmislio reditelj Milivojević, uloge tumače Aneta i Ivan Tomašević, Mladen Ognjanović, Zoran Karajić i drugi. Karajić je i reditelj dečje predstave „Car Vlaja i aždaja“. U okviru emitovanja snimaka pozorišnih predstava, danas je na programu „Balkanski špijun“.

Mama i tata su na poslu

Danas će u 12 sati u holu Opštine biti otvorena i izložba dečjih radova na temu „Mama i tata su na poslu“. Koliko su deca uskraćena za normalno detinjstvo i bliske odnose sa roditeljima u vreme kada su oni zauzeti prevelikim obavezama i kako deca preživljavaju? Na ove teme je u saradnji sa tri gradske osnovne škole „Momčilo Živojinović“, „Sveti Sava“ i „Kosta Đukić“ organizovan likovni konkurs za sve učenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari