UmbraFoto: Marija Đorđević

Umbra pred vas stavlja dramaturški izazov – pokušajte da se otvorite za mnoštvo privremenih muzičkih gramatika u izvođenju mašina i naslaganih glasova koji kao na kakvoj začudnoj preslici vrte vanvremene nijanse pripovedanja.

 Marija Balubdžić Umbra će nastupiti na drugom festivalu „Društvo Preko“ 28. septembra u Kulturnom centru Živa. Veče će u fokus staviti mračnu elektronsku/eksperimentalnu muziku.

U pitanju je serijal događaja, nastavak DIY alternativnog muzičkog Društvo Festivala, nastao iz kompilacija „Muzika tajnog društva koje poseduje Beograd“ u izdanju Inverted Spectrum Records.

„Društvo Preko“ koncertno okuplja muzičare iz inostranstva i Srbije, te će rame uz rame sa Umbrom, nastupiti izvođači iz Budimpešte – Alley Catss i Tér. Umbri će se na kraju nastupa pridružiti Alley Catss , dok će Tér u kasnijim satima biti u pratnji Vukašina Đelića na gitari.

Umbra stvara eksperimentalnu i primenjenu muziku, radi sa dreg ansamblom Efemerne Konfesije, bila je dirigentkinja u horu/orkestru Horkeškart, radila je u okviru Grab-a (Grubb Gypsy Roma Urban Balkan Beats); Stvara muziku za posebne forme audio stripa, audio ilustracije po tekstovima radio drame ili radio čitanja; Produkcije za Radio Aparat i Radio Beograd. Ima bogato iskustvo komponovanja za domaći i evropski teatar.

Ona za Danas najavljuje subotnje kocerte u Živi, te će na njenom nastupi posetioci čuti glas suočen sa looper-om, FM sintom i semplerom. Ponegde i Dr Puls – DIY mikrofon koji je Umbri od kardiološkog stetoskopa napravio Milan Milojković.

Umbra
Foto: Aleksa Vitorović

„Prvi čin koncerta biće novo živo tumačenje pesme „Clown And His Reasons“ sa albuma „Derealized“. Sasvim drugačiju logiku strukture ću u drugom činu postaviti u vidu zagonetke u gustom tkanju u polu-improvizovanom procesu „Naličje“. Odatle ćemo isplivati negde bliže ogoljenom srcu, umočenom u zapitanost o samoći i o solidarnosti, „True Like We Do“ i „Alone“. Ne obećavam da će navedene minijature biti prepoznatljive – kaže Umbra.

Veče otvara Alley Catss (Máté Elod Janky), a Umbru najviše raduje improvizaciji sa njim koja će uslediti odmah posle njenog solo nastupa. I uopšte, raduje se celovečernjem kombinovanju različitih muzičkih pisama, solo i dva-po-dva, pripreme i improvizacije. „Ko zna šta će se sve tu desiti“, primećuje muzičarka.

I pošto je u pitanju nekonvencionalna muzička scena koja možda nije toliko propraćena u menjnstrim krugovima, upitali smo Umbru u čemu vidi njen značaj po razvoj umetnost.

„Ne mogu da kažem da su mi bliski pojmovi promocije, promovisanja, razvoja, rasta, i sl. Ti principi pripadaju mejnstrim i korporativnoj praksi, tako da na toj razini ne vidim ništa za nas značajno. Kao nekakav razglas su nam novine, radio, festivali, serije koncerata i one-off kolektivne avanture neophodni kao oblici udruživanja, povezivanja, prepoznavanja, zajedničkog postojanja, ponašanja i senzitivnosti. I to je to. Razvoj umetnosti nije obaveza. Radoznalost jeste – zaključuje Marija Balubdžić Umbra.

Pozorišne produkcije, Efemerne Konfesije, tajni poduhvati u pripremi…

Kako umetnica stvara za čitav spektar umetničkih kanala, zanimalo nas je na čemu trenutno Umbra radi.

„Sledeće godine su u pripremi dve pozorišne produkcije, u Zrenjaninu i u Beogradu. Kao Efemerne Konfesije za dublju jesen pripremamo nove žive interpretacije naših starih audio radova, a trenutno možete u Čačku u okviru Memorijala Nadežde Petrović „Sonja S.“ pogledati i poslušati transpoziciju naše izložbe „Četvrtak“ iz galerije KCB-a sa početka ove godine. Sa vizuelnim umetnikom Dejanom Kaludjerovićem sam radila na dva video rada/instalacije koji će ovih dana biti izloženi takođe na grupnim izložbama u Beču i na Tenerifima. U novembru ću kao Umbra svirati na festivalu-zatvaranju projekta „Liquid Becomings“ u Lisabonu. Svakakvi su još tajni poduhvati u pripremi“, najavljuje Marija Balubdžić Umbra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari