Umetnici iz Danske gosti užičke galerije Reflektor 1Aligrudić i Askovic/Foto: Promo

Dvojica umetnika jugoslovenskog porekla – Alen Aligrudić i Nem Askovic, koji žive i rade u Danskoj, biće gosti užičke galerije Reflektor i publici će predstaviti svoje projekte.

Vizuelni umetnik Nem Askovic započeće svoj projekat u četvrtak 24. avgusta, kao performans tokom koga će, tokom sedmodnevnog boravku u Reflektoru,  slikati i svakog dana kreirati po jednu klasičnu sliku pejzaža, digitalno kreriranog na računaru.

Menjajući određene parametre, krećući se po tako kreranom virtuelnom pejzažu, umetnik će svakog dana birati po jednu scenu i slikati je.

Finalni proizvod biće sedam slika i video koji će se snimati na licu mesta, kao dokument tog performansa i procesa nastanka umetničkog, što će se predstaviti publici.

Nem Askovic je studirao u Beogradu na Fakultetu likovnih umetnosti. Emigrirao je u London, 2006. godine, a u Dansku se preselio 2018. godine.

Drugim projektom, Alen Aligrudić predstaviće se multimedijalnom instalacijom koja, osim fotografija i radova koje je izveo na staklu, uključuje zvuk i video projekcije.

Aligrudićevi radovi se uklapaju u arhitekturu same galerije Reflektor, koja se nalazi u prostoru nekadašnje vojne kasarne.

Alen Aligrudić je rođen u Tuzli. Školovao se na katedri fotografije FAMU u  Pragu, na Umetničkoj akademiji Funen u Odenseu i magistrirao je na Kraljevskoj Danskoj akademiji likovnih umetnosti u Kopenhagenu, gde živi i radi.

Obe izložbe, koje je podržala Danska fondacije za umetnike (Danish Arts Foundation), publika će moći da pogleda od 28. avgusta do 8. septembra, uz obavezno zakazivanje na [email protected].

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari