Koordinate potrebeFoto: Jovana Suvajac

U okviru ovogodišnje izlagačke sezone „Interakcije“ u galeriji Art For All otvorena je izložba Sandre Ninić i Nemanje Petrića pod nazivom „Koordinate potrebe“, gde umetnici pretežno sugerišu na globalna socio-politička zbivanja današnjice.

– Teme su vrlo društveno angažovane, bliske mladim ljudima u celom svetu i pokreću na razmišljanje, od nejednakosti u Africi preko uticaja Bele kuće ali i lokalnog arhetipa Tita, crnog talasa i večitog pitanja – otići ili ostati? Potreba se definiše kao stanje socijalnog nedostatka neophodnog za funkcionisanje umetnikovog bića, u prostorno-vremenskom koord sistemu. Humor je vrlo izražen na velikim platnima Nemanje Petrića, kojim pokušava da anestezira socijalnu nepravdu – primećuje ditrktorka i osnivačica galerije Marija Milošević povodom izloženih dela. Galerija Art For All se nalazi u ulici Kralja Petra 4a, a postavka se može pogledati do 3. maja.

Koordinate potrebe
Foto: Milica Novakovic

A s obzirom da je u žiži prvomajskih praznika socijalna tematika, obišli smo njihovu postavku i razgovarali sa umetnicima Sandrom i Nemanjom, u pokušaju da dekonstruišemo i da se dotaknemo problema koji okupiraju običnog čoveka u našoj zemlji, ali i globalno.

Ninić kaže da se na njihovim radovima ispoljava egzistencijalna situacija individualca, da veliki pad predstavljaju kroz slike prenoseći kolektivnu atmosferu u raslojavanju i destrukciji socijalnih nivoa, kroz koje plovimo od davnina neprestano i neumorno.

Ne stoje samo „poruke“ njihovih dela u socijalistickom ključu, tu je i stil blizak tom enformelu. Intenzivni kolorit i kompozicije sa kojih „dopire muzika“ dok ih posmatrate, intruzivan, emotivni sadržaji koji prodire kroz telo, tačnije osećaj bliskosti sa patosom „narodne muke“, jer su na slikama generalno prikazani kolažirani isečci iz svakodnevnog života.

Nemanja povodom boja koje dominiraju pojašnjava da je „kolorit senzibilitet načina na koji ti doživljavaš svet.“

– Ja sam po struci grafički dizajner i rešavam svoje slike kao poster. Tu tehniku sam implementirao u slikarstvo i tako nastaje moje delo, od ideje do njene razrade, igram se sa bojama, planovima i kontrastima – pojašnjava Nemanja.

Sve slike privlače puno pažnje svojom estetikom, međutim, tu je jedna koja na prvi pogled izgleda kao odbegla scena iz Tarantinovog filma. Na slici jugslovenski Kec juri ka eksploziji na kraju puta, ali svoju priču nije preuzela od poznatog filmadzije.

Koordinate potrebe
Foto: Nadja Milivojevic

– Stojadin još nije izgoreo, ali je na dobrom putu. Naziv slike je „Otići ili umreti“. On beži iz neke realnosti gde je egzistencija ugrožena, kao što je današnja situacija – ljudi masovno beže iz naše zemlje sa namerom da odu na neko bolje mesto, jure za boljim životnim, standardom, dok je ustvari realnost da ceo svet gori. Ti si između dve vatre. Biraš između većeg i manjeg zla“ – pojasnjava Sandra i dodaje – Bitni momenti u čovečanstvu su kada se borimo kao velika zajednica, a ne kao nacija, protiv nekog večitog većeg zla. Kapitalizam, komunizam….čovek nije bio apsolutno srećan ni u jednom sistemu – zapaža umetnica.

Nemanja dodaje da je umetnost pre svega vid komunikacije i da je to njena prvobitna namena.

– Komunikacija je bazična stvar. Ona je od početka osnova svega. Umetnost, od nastanka, komunicira na dve osnove. Prva je komunikacija sa samim sobom, a druga je da kroz svoje delo, koje kasnije postaje proizvod, umetnik komunicira sa ljudima – kaže Nemanja.

On ide korak dalje u istoriju i pojašnjava kako je slikarstvo kao medijum, preteča svih današnjih stvari u komunikativnom smislu, iako je trenutno u zapećku, dok ujedno dobija novu notu, sa naglaskom savremenog.

Novac kod socijalnih tema igra glavnu ulogu, i umetninama se trguje, pa je na kraju i ova izložba prodajnog karaktera, tako da iskoristite prvomajske praznike da pogledate „Koordinate potrebe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari