Prvi ugovor novi direktor BDP Slobodan Ćustić potpisao je sa Egonom Savinom, koji će na proleće režirati dramu „Moje dete“ Stojana Srdića, dobitnika Nušićeve nagrade. Siniša Kovačević počeo je prekjuče čitaće probe za komediju „Evropa“, koju režira.

Ćustić ističe da je zbog specifičnosti Kovačevićeve predstave angažovao penzionisane članove ovog pozorišta, Božidara Stošića, Tomu Kuruzovića i druge. Osim ovih, Ćustić ističe da su u toku pregovori sa rediteljem Slobodanom Unkovskim, koji do sada nije radio u BDP-u, a, kako kaže, ovakav ansambl zaslužuje Unkovskog.

Slobodan Ćustić izjavio je da nema ambiciju da menja stvari, već želi da se ovaj teatar bavi umetnošću na još konkretniji i za publiku primamljiviji način.

– Nećemo se baviti dnevnom politikom nego socijalnom dramom, mukom običnih ljudi, društvenim problemima, ali na duhovit način – rekao je u svojstvu direktora Ćustić, koji je već gotovo 20 godina član glumačkog ansambla BDP.

Prva premijera u ovoj sezoni biće praizvedba „Tri klase i gospođa Nušić“ autora Vladimira Đurđevića u režiji Milice Kralj, na velikoj sceni „Rade Marković“.

Na maloj sceni 17. novembra, premijera „Draga Jelena Sergejevna“ po tekstu Ljudmile Razumovske u režiji Milenije Stamenković, kao nastavak saradnje sa Fakultetom dramskih umetnosti. Uz grupu studenata koji igraju đake naslovni lik profesorke tumači članica BDP-a Danica Ristovski. Ćustić je naglasio da će se BDP posebno posvetiti saradnji – na međunarodnom, regionalnom i domaćem planu.

U tom smislu dogovorena je koprodukcija sa Kulturnim centrom Azerbejdžana. Dramu „Šekspir“, čiji je autor potpredsednik vlade te zemlje, inače pisac i teatrolog Elčin Efendijev, režiraće tokom zime Ada Lazić. Najavio je i saradnju sa Narodnim pozorištem Republike Srpske. Ćustić je tom prilikom istakao da BDP u finansijskom, ali i po pitanju ansambla, stoji solidno i da nema izgovora za loš rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari