Koncertom mladog francuskog pijaniste, Žan-Pola Gasparijana, u Skupštini grada u petak počela je Francuska muzička jesen, ali i ArtLink festival mladih talenata. Pred sam nastup, imali smo priliku da na kratko razgovaramo sa mladim umetnikom koji se klaviru posvetio od svoje šeste godine, a sada kada je napunio 19, za sobom ima izuzetnu biografiju, osvojio je nekoliko međunarodnih takmičenja i dobitnik je priznanja najperspektivniji mladi umetnik.


Za svoj prvi susret sa publikom u Srbiji pripremio je program na kome su dela Šopena, Bramsa i Ravela, a već nakon nekoliko trenutaka, sudeći po brojnoj publici, administrativna zgrada gradske skupštine, povratila je misteriozni, gospodski šarm nekadašnjeg dvora.

Budući da je njegova karijera već u ozbiljnom uzletu, dok se njegovi vršnjaci sada tek opredeljuju za studije, pitali smo ga kako gleda na svoja postignuća.

– Nedavno sam napunio 19 godina i još uvek studiram u Parizu. Moji koncerti su sada intenzivirani i nadam se da će ovim tempom i nastaviti – skromno odgovara Gasparian. Ono što je iznenađujuće, Gasparijanov odgovor bio je na čistom srpskom, taman toliko nesavršenom, koliko ga tonira francuska melodičnost i prefinjenost dokazujući prisutnim slušaocima da, niko nego umetnici, svet čine otvorenim prostranstvom bez barijera. Umetnikovi roditelji su oboje muzičari i, kako kaže, upravo oni su mu i udahnuli ljubav prema klaviru i klasičnoj muzici, kao i podršku da istraje u pravcu i izrazu koji nije svojstven njegovoj generaciji. Majka Srpkinja i otac Jermenin bili su prvi Žan-Polovi učitelji sa kojima je dnevno vežbao četiri do pet sati. Ipak, klavir nije jedino čime se bavi, već uporedo studira i filozofiju.

– Srećan sam što mi se ukazala prilika da nastupim u Beogradu. Pre nekoliko godina sam bio gost, ali prvi put ovde sviram. Za sada se sve odvija onako kako želim, sve češće nastupam u prestižnim koncertnim salama i sa vrsnim umetnicima, ali u muzici su stvari vrlo promenljive i nikad ne znate šta vas očekuje – kaže Gasparian, ali ističe da je njegova želja da dalje napreduje, da svira sa velikim orkestrima i u potpunosti se posveti muzici.

O umetniku

Žan-Pol Gasparijan počeo je da svira klavir kada je imao šest godina i završio je Nacionalni konzervatorijum Pariza sa odličnim uspehom. Kao najmlađi kandidat, 2010. primljen je na konzervatorijum CNSM gde sada pohađa master studije. Osvojio je nekoliko međunarodnih takmičenja i učestvovao na brojnim festivalima. Snimao je i za nekoliko radio stanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari