Zlo jutroFoto: Aleksandra Veljović

Izložba Alekse Jovanovića „Zlo jutro“, otvara se večeras, 19. septembra u 19 sati, u Galeriji Kula, u Cetinjskoj 15.

Posle otvaranja postavka „Zlo jutro“ moći će da se pogleda do 5. oktobra 2024.

Izložba „Zlo jutro“ odvija se u fragmentima i zamišljena je da kao koherentna celina ne postoji. Rasparčani elementi koji se međusobno prepliću i stapaju u različitim medijima čine se kao niz flešbekova maglovitih, somnabulnih scena koje se brzo smenjuju i obitavaju na ivici jave i sna.

“ U moru elemenata i motiva poput kiše, grana, drveća, životinja i ptica primećujemo i lik samog umetnika u formi njegovog alter ega Aljeksa koji umetnik uvodi u ovu seriju. Pomalo zlokobno i sablasno umetnik prikazuje svoje nasmejano lice na praznom polju dok se u daljini nazire mrtvo, ogoljeno drvo. Ovaj autoportret predstavlja važan korak u razumevanju ovog projekta“, zapisala je kustoskinja izložbe Bojana Jovanović i dodala: „Sve što vidimo na ovoj izložbi je direktan, nefiltrirani, sirovi produkt umetnikove mašte duboko uslovljen životom u savremenom svetu“.

Zlo Jutro
Foto: Promo

Upitan za koncept, umetnik Aleksa Jovanović kaže za Danas: „Ne bih voleo mnogo da otkivam, sem da postavka izložbe definitivno nije klasična“.

Međutim, ono što nam jeste otkrio je da motivi predstavljeni na radovima dolaze iz podsvesti, ali da u trenutku kada nastaju, Jovanović ne razmišlja zašto baš njih želi da obradi.

„Radovi nemaju posebnu simboliku i ne moraju da čine koherentnu celinu, već stvaraju atmosferu u koju želim da smestim posmatrača – strah, strepnja i anksioznost zbog nesigurnosti novog jutra“, pojašnjava Jovanović.

Kao i u njegovim ranijim radovima i u ovoj postavci je prisutan njegov pomenuti alter ego Aljeksa, za koga umentik kaže: “ On je moja predstava u svetu zlog jutra. Smatram da je bitan jer je on taj koji postavlja atmosferu cele izlozbe i čini sintezu svega što sam prikazao“.

A pošto je njegov rad uslovljen životom u savremenom svetu, upitali smo ga kako doživljava stvaran svet i kako se umetnost nadovezuje na njegova iskustva u komunikaciji sa tim svetom.

„Svet je užurban i pun stresnih situacija koje ne možemo da izbegnemo. Za mene umetnost odnosno, ovi redovi koje ću predstaviti u Kuli predstavljaju neku vrstu pražnjenja od predominantnih slika, motiva, izraza i narativa koje svakodnevno konzumiramo putem različitih
medija“, ukazuje Aleksa Jovanović.

Biografija umetnika:

Aleksa Jovanović je rođen 1999. godine u Petrovcu na Mlavi. Osnovne akademske studije je završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Simonide Rajčević. Trenutno je na mester studijama na istom fakultetu. Do sada je realizovao pet samostalnih izložbi. Pored samostalnih učestvovao je i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade Fakulteta likovnih umetnosti za večernji akt 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari