Meksiko SitiFoto: Luis Boucault / Shutterstock.com

U poslednjih nekoliko godina Meksiko Siti postao je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu. Među njegovim glavnim atrakcijama je jedinstvena arhitektura grada, koja spaja vekovima stare zgrade iz kolonijalnog perioda sa modernim stilovima.

Inspirisan njegovim živopisnim gradskim pejzažom, umetnik Siza Bernal je svojom kamerom zabeležio znamenitosti Meksiko Sitija. On je zatim dobijene fotografije digitalno izmenio, dodajući im, na primer, motive iz Van Gogove slavne slike „Zvezdana noć“.


Bernal je ovom tehnikom spojio svoje dve strasti, fotografiju i slikarstvo. „Nekada sam slikao replike impresionističkih dela. A onda sam se zainteresovao za fotografiju i shvatio da sam zahvaljujući iskustvu u slikarstvo znao sva pravila kompozicije“, izjavio je Bernal za sajt „My Modern Met“ i dodao: „Međutim, fotografisanje mi nije bilo dovoljno da izrazim svoju kreativnost.“


On je zbog toga smislio novu tehniku, koju je nazvao „digitalna fotografska intervencija“. U njegovim delima, naslikano nebo deli prostor sa znamenitostima Meksiko Sitija, kao što su Palata lepih umetnosti, Svetski trgovinski centar i Latinoamerički neboder.

Za njega je grad beskrajan izvor inspiracije. „Voleo bih da mogu da vam pokažem stotine fotografija Meksiko Sitija koje sam napravio“, izjavio je Bernal i dodao: „Svaki put kada izađem da napravim još jednu fotografiju, imam osećaj kao da je to neko potpuno novo mesto.”

Kao i mnoge kreativce pre njega, Bernala je privukao opus Vinsenta van Goga.

„Apsolutno sve u vezi sa Van Gogom me inspiriše“, objasnio je umetnik. „Impresioniran sam snagom njegovim pokreta četkicom, naročito kada slika nebo. Njegova životna priča je takođe fascinantna i stvaranje ovih dela inspirisanih njegovim slikama je moj način da mu odam počast“, dodao je.

Ako vam se dopadaju Bernalovim radovi, zapratite ga na Instagramu i TikToku. Printove njegovih dela možete naručiti na njegovom zvaničnom veb-sajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari