Književno-filmski festival „Free the word“ počeo je juče u novosadskom Kulturnom centru gostovanjem kanadske književnice poreklom iz Avganistana Nelofer Pazire koja je u Srbiju stigla kao jedan od osam delegata iz Kanade na 77. kongres Međunarodnog PEN-a. U organizaciji Ambasade Kanade, Srpskog PEN centra, organizacije Ženske studije i istraživanja i Kulturnog centra Novog Sada, višemedijska umetnica iz Kanade je pred punom salom „Tribine mladih“ razgovarala sa publikom više od dva sata.


U programu „Dobar dan, Nelofer Pazira“, umetnicu je predstavila dr Sanja Domazet, književnica i docentkinja na Fakultetu političkih nauka. Govoreći o Pazirinoj angažovanosti u oblasti ljudskih prava kao i o njenoj knjizi „Krevet od crvenog cveća“, Domazet je naglasila da je Pazira postavila sebi cilj da svet posle njenog dela bude bolje mesto za život. „Njoj je angažovanost na prvom mestu. Naravno, to ne podrazumeva partijsku pripadnost, već je u pitanju samo njeno odgovorno reagovanje i nezatvaranje očiju pred onim što nam se u svetu dešava“, istakla je Domazet. Knjiga Nelofer Pazire je potresna priča o zemlji zahvaćenoj sukobima velikih sila, i o običnim ljudima izvan politike, a nažalost, još nije prevedena na naš jezik. Umetnicu smo mogli da upoznamo preko filma jer je pre deset godina glumila u filmu „Kandahar“, koji je snimljen prema njenom putovanju u Avganistan i potrazi za prijateljicom. Upravo ovaj film je prikazan sinoć u Velikoj Sali Kulturnog centra Novog Sada u okviru ciklusa „Književnost na filmu“ koji je propratni deo književnog festivala.

Dve godine kasnije, Pazira je radila kao koreditelj i producent dokumentarnog filma „Povratak u Kandahar“, koji je dobio Gremi nagradu. Kao avganistansko-kanadska rediteljka, novinarka, glumica i autorka, Nelofer Pazira je i zagovornik „odgovornog filma“. Radila je za TV i Radio CBC.

„Mi koji se bavimo umetnošću imamo jednu vrstu platforme tj. podijuma koji dolazi zajedno sa dozvolom da govorimo i iskažemo naše utiske i naše poglede na svet. Sa te platforme nam je dozvoljeno da kritički govorimo o nekim stvarima što političarima nekada i nije dozvoljeno, a nama jeste. Međutim, imati upravo taj podijum pod sobom donosi i veliku odgovornost zato što, ako ne budemo ispoštovali tu odgovornost, na prvom mestu izdajemo sebe ali i sve one ljude koji nam poveravaju svoje priče ili one koji čitanjem učestvuju u našim pričama. To se poverenje ne sme prokockati“, izjavila je za Danas Pazira govoreći o odgovornosti pisaca u današnjem svetu.

Pazira je odgovarala i na brojna pitanja publike vezano za temu razgovora „Marginalizovane grupe u multikulturalnim društvima“. Ona je diplomirala novinarstvo i englesku književnost na Univerzitetu Karleton (Otava) i magistrirala na studijama antropologije, sociologije i religije na Univerzitetu Konkordija (Montreal). Univerzitet Karleton joj je dodelio počasni doktorat iz oblasti prava. Donedavno je bila predsednica kanadskog PEN centra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari