Izložba slika, skulptura i mozaika mlade pirotske slikarke Bojane Nikolić, koja je diplomirala slikarstvo 2005. na FLU u Beogradu, a sada je na magistarskim studijama slikarstva na istom fakultetu, otvorena je u Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu. Ovo je njena prva samostalna izložba u rodnom gradu.

Izložba slika, skulptura i mozaika mlade pirotske slikarke Bojane Nikolić, koja je diplomirala slikarstvo 2005. na FLU u Beogradu, a sada je na magistarskim studijama slikarstva na istom fakultetu, otvorena je u Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu. Ovo je njena prva samostalna izložba u rodnom gradu. Otvarajući izložbu, istoričar umetnosti Miodrag Kutlešić rekao je da je slikarstvo Bojane Nikolić, specifično humanističko i filozofsko promišljanje sveta mlade umetnice i da dokazuje zrelost njenog pogleda na svet. „Karakterističnu liniju njenog stvaralaštva predstavlja autorkin odnos prema boji. Ta linija sledi logiku disciplinovanog i upornog traženja unutrašnje forme i aksioma čiji je ishod kolorističko-vizuelni radikalizam kompozicije. Ovo je samo na prvi pogled neangažovana umetnost. Na drugi pogled otvara nam se angažovano stvaralaštvo puno bajkolikih prizora u kojima se naša okolina, preobražena snagom umetnosti, pojavljuje kao jedan bolji i humaniji svet“, rekao je Kutlešić.

Likovi iz sveta zabave i filma u vosku

U organizaciji Cerntra za kulturu Majdanpek, nakon Kladova, izložba voštanih fugira iz zbirke Muzeja iz Sankt Peterburga, postavljena je u Domu omladine u Majdanpeku. Već na samom otvaranju ove izuzetno interesantne izložbe, brojni posetioci iskoristili su priliku da se slikaju kraj Herkula Poaroa, Agate Kristi, Čarlija Čaplina, Harija Potera i njegove družine i drugih likova iz sveta filma, zabave i stvarnih ličnosti. Vrsni majstori sanktpeterburškog Muzeja voštanih figura, u pčelinjom vosku verno su izradili 26 izloženih figura koje će Majdanpečani moći da vide do 27. februara, kada će ova postavka biti preseljena u Dom kulture u Donjem Milanovcu.

– Želim da budem drukčija i da se borim sredstvima koja nisu karakteristična za srpsku umetnost i verujem da uspevam u tome – kaže Bojana Nikolić, ističući da su sredina, način odrastanja, profesori likovnog (Nikola Nikolić i Anđelka Mančić), trasirali njen put ka slikarstvu. Multimedijalna umetnica, Bojana Nikolić osim u klasičnim likovnim tehnikama slikarstva, skulpture i mozaika, okušala se i u novijim ekscentričnijim medijima, video radovima, bodiartu i lendartu. Ove godine imaće nekoliko izložbi. U junu, u Magacinu u Kraljevića Marka u Beogradu prirediće bodiart izložbu, jula će imati izložbu u Nišu, a u Madridu će izlagati na kolektivnoj izložbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari