Umetnost nije rezervisana samo za gradove 1

Druga po redu slikarska kolonija u Crepaji otvorena je krajem prošle sedmice u bašti Banat Blues Cafea, a oko 30-ak autora iz zemlje i inostranstva imaće priliku da stvara do 27. jula.

I ove godine organizatori su vlasnik Banat Blues Cafea Dušan Gluvakov Duša i slikari Branislav Simić i Ivan Karafilovski. Kao i prva, prošlogodišnja kolonija, i ova će biti otvorena za posetioce koji u svakom trenutku mogu da dođu, da se druže, razgovaraju sa slikarima i vide kako nastaju umetnička dela, ali i da uživaju u prelepom ambijentu Banat Blues Cafea. I ovoga puta učestvuju slikari različitih profila i slikarskih rukopisa.

– Crepaja do sada nije imala sličan kulturni događaj. Kada smo počeli da radimo organizaciju kolonije, nismo znali koliko u Crepaji ima ljudi koji se bave slikarstvom, vajarstvom i sličnim umetnostima – rekao je Gluvakov.

On je dodao da bi bila prava šteta da se to saznanje ne iskoristi i ne uobliči u nešto što može postati tradicija.

– Ovo je jedan doprinos kulturi, koja je u našoj zemlji i dalje svedena samo na gradove. Sela su zapostavljena, ali sticajem okolnosti u našoj okolini su Kovačica, Padina, Uzdin i Debeljača, u kojima žive nacionalne manjine, i tamo postoji bogata tradicija kako u naivnom slikarstvu, tako i očuvanju njihovih običaja, kulturnih i drugih kulturoloških sadržaja – objasnio je.

Ovogodišnja kolonija nije tematska, u njoj će učestvovati naivni i samouki slikari, kao i oni koji dolaze sa akademija. Izložba radova sa ove i prošlogodišnje kolonije biće organizovana 13. avgusta, a organizatori najavljuju neuobičajenu prezentaciju, jer će postavka biti na otvorenom prostoru, u prirodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari