Prvo Bijenale savremene umetnosti D-0 ARK Underground „Time Machine – No Network!“ koje je Savet Evrope ocenio kao kulturni događaj Evrope otvoreno je juče u bosanskom gradiću Konjic. Izložbu čine radovi internacionalne grupe umetnika različitih generacija, u izboru kustosa Branislava Dimitrijevića iz Beograda i Petra Ćukovića iz Podgorice. Ovaj ekskluzivni umetnički prostor bio je izgrađen u srcu hladnoratovske borbe kao podzemni bunker i namenjen partijskoj eliti sa Josipom Brozom Titom na čelu.

Izgradnja Atomske ratne komande bila je jedan od najvećih građevinskih projekata u bivšoj Jugoslaviji, u kojem bi u slučaju rata moglo izvesno vreme da živi 350 odabranih muškaraca i žena. Bunker je građen gotovo tri decenije – od 50-ih do kraja 70-ih i koštao je 4,6 milijardi dolara.

Radovi na „No Network“ izložbi su veoma različiti, a ono što im je jedino zajedničko jeste to što svi ulaze u dijalog sa prostorom i pripovestima koje on ima. Sklonište će ostati apsolutno isto takvo kakvo je, a budući da većinu radova čine instalacije u prostoru, oni deluju kao implanti u ambijentu ovog podzemnog objekta.

– Naš osnovni pristup je da prostor ovog bunkera ne sagledavamo isključivo kao istorijski kuriozitet Titovoga vremena, nego kao jedan od pokazatelja kako je Jugoslavija bila uključena u tadašnje međunarodne tokove u periodu hladnoratovske borbe. Naslov izložbe ’No Network’ proistekao je iz jednostavne opservacije kada je jedan od umetnika prilikom obilaska skloništa izvadio mobilni telefon i pogledavši u njegov ekran uskliknuo – No network! izjavio je za Danas Branislav Dimitrijević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari