Legendarna holivudska glumica Elizabet Tejlor umrla je juče u 80. godini, javili su američki mediji. Glumica je početkom februara primljena u bolnicu Sedars Sinaj u Los Anđelesu. Tada je rečeno da je hospitalizovana zbog „simptoma sličnih srčanoj insuficijenciji“. Pre mesec dana saopšteno je da se oseća bolje, ali da ostaje u bolnici.


Elizabet Tejlor rođena je 27. februara 1932. u Londonu. Ubrzo nakon početka Drugog svetskog rata njeni roditelji, poreklom iz Sjedinjenih Američkih Država, odlučili su da se tamo vrate. Prvi film snimila je 1942. godine za studio Univerzal. Nakon toga je potpisala ugovor sa studijom MGM, i snimila film „Lesi se vraća kući“ (1943) koji je privukao ogromnu pažnju. Dečija glumačka zvezda izrasla je u ličnost slavnu kako po svom glumačkom umeću tako i po lepoti, ali i po holivudskom stilu života, koji je podrazumevao nekoliko brakova. Udavala se osam puta za sedam muškaraca a najpoznatija su njena dva burna braka sa kolegom Ričardom Bartonom sa kojim se ljubav rasplamsala na snimanju istorijskog spektakla „Kleopatra“, tada najskupljeg filma svih vremena. Iz tih brakova ima dva sina i jednu kćer, a baka je prvi put postala još 1971. godine. Ukupno ima devetoro unučadi. Bila je poznata i kao velika prijateljica pop zvezde Majkla Džeksona. Svojevremeno se lečila od alkoholizma, a posebno se posvetila borbi protiv AIDS. Legendarna je bila i njena ljubav prema nakitu. Njen osoben znak bile su izražajne oči, tvrdili su, ljubičaste boje.

Elizabet Tejlor smatra se jednom od najvećih glumica zlatnog doba Holivuda. Američki filmski institut dodelio joj je sedmo mesto na svojoj Listi legendarnih žena. Dobitnica je dva Oskara, za filmove „Baterfild 8“ i „Ko se boji Virdžinije Vulf“. Ostaće zapamćena i po ulogama u filmovima „Kleopatra“, „Mačka na usijanom limenom krovu“, „Staza slonova“ i „Kvo vadis“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari