Preminuo scenarista i reditelj Dragoslav Lazić 1 Foto: M.M./ATAImagesoto: M.M./ATAImages

Dragoslav Lazić je preminuo u 87. godini, a ostaće upamćen po čuvenim televizijskim serijama „Ljubav na seoski način“, „Građani sela Luga“, „Muzikanti“ i mnogih drugih, piše na sajtu RTS-a.

Dragoslav Lazić je rođen 1936. godine u selu Ribare.

Završio je gimnaziju u Jagodini a Pravni fakultet i Višu filmsku školu u Beogradu.

Režirao je desetak igranih i dokumentarnih filmova i isto toliko TV drama. Za RTS je uradio šest TV serija.

Njegove serije: Parničari, Muzikanti, Ljubav na seoski način, Građani sela Luga, Doktorka na selu… obeležile su jedno poglavlje u istoriji Televizije Beograd.

Sve je počelo dokumentarnim ostvarenjem Zadušnice, prvim zabranjenim filmom u SFRJ, za koji je na Festivalu u Firenci dobio glavnu nagradu. Ovo delo smatra se začetkom Crnog talasa.

Njegov film Tople godine, bio je veoma zapažen u Manhajmu, Pezaru, Londonu i Njujorku. A Sirota Marija, donela mu je nagradu „Jugoslavija filma“ za najgledanije filmsko ostvarenje u 1968. godini.

Dokumentaristička uverljivost i životnost, crnotalasno interesovanje za svet, običaje i kulturu sa margine i likovi žilavih pojedinaca čine zavodljivi svet televizijskih serija Dragoslava Lazića.

U tom razbarušenom, živopisnom opusu i danas žive Burduš, Lepi Cane, Milorad, Sekula, muzikanti, seljaci, gastarbajteri i drugi građani Lazićevih sela, dokazujući da provincija nije geografska, već odrednica duha.

U znak sećanja na reditelja Dragoslava Lazića, na Drugom programu RTS-a u 16.43 biće emitovana emisija Zavodljiva televizija: Dragoslav Lazić, a zatim u 17.35 prva epizoda serije Muzikanti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari