Unapređenje kulturnog života Srbije: Udruženje književnika Srbije potpisalo sporazume sa Udruženjem dramskih pisaca Srbije i „Projektom Rastko“ 1Foto: Violeta Peštanac

Udruženje književnika Srbije potpisalo je sporazume o saradnji sa Udruženjem dramskih pisaca Srbije – najstarijim esnafskim udruženjem u našoj zemlju, i sa Međunarodnom kulturnom mrežom „Projekat Rastko“.

Saradnja će intenzivirati aktivnosti u cilju unapređenja kulturnog života u Srbiji, i u želji za očuvanjem autentičnih vrednosti poput jezika i pisma uz istovremeno osavremenjavanje njihove afirmacije.

– Izraženo bogatije aktivnosti Udruženja književnika Srbije, koje su rezultat nove Uprave izglasane na redovnoj izbornoj Skupštini početkom decembra prošle godine, ogledaju se i u intenziviranju saradnje sa srodnim udruženjima, organizacijama i institucijama. Tako su u utorak, 21. februara ove godine, u prostorijama Udruženja književnika Srbije potpisana dva nova sporazuma o saradnji ovog najstarijeg esnafskog udruženja u Srbiji (osnovanog 1905. godine) sa Udruženjem dramskih pisaca Srbije i Međunarodnom kulturnom mrežom „Projekat Rastko“ – kazali su iz UKS-a.

Kako su naveli, sporazume su potpisali Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije i Zoran Stefanović, predsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije i Međunarodne kulturne mreže „Projekta Rastko“, mreže elektronskih biblioteka i zajednica posvećenih umetnostima, tradicijama i društvenim naukama.

Sadržaj Sporazuma, koncizno je i jasno koncipiran, a ukazuje na obostranu zainteresovanost da se ulože dodatni napori uz primenu savremenih načina i metoda u ostvarivanju interesa od značaja za unapređenje kulturnog života Srbije, kazali su.

– Buduća saradnja podrazumeva poslovnu sinergiju koja bi kroz buduće zajednike aktivnosti doprinela unapređenju kulture na teritoriji Republike Srbije. Priorit ove saradnje, značajne i sa aspekta usvojene Strategije razvoja kulture Republike Srbije (do 2029. godine) biće: razmena informacija iz oblasti književnosti, kulture i društvenih pitanja, razmena stručnih saveta iz ekspertskih oblasti kojima se bave, a akcentovana je i afirmacija književne kulture, sa težištem na one oblasti koje predstavljaju vrednosti srpske tradicije i tradicije umetničke književne kulture uz istančanu brigu o očuvanju srpskog jezika i pisma – najavili su iz UKS-a.
Foto: Violeta Peštanac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari