Unesko upisao osam dela američkog arhitekte Frenka Lojda Rajta na listu svetske baštine 1Foto: Beta/AP/Kathy Willens

Organizacija UN za obrazovanje, nauku u kulturu (Unesko) upisala je danas osam dela američkog arhitekte Franka Lojda Rajta na listu svetske kulturne baštine.

Neke od najpoznarijih njegovih građevina koje se nalaze među osam upisanih su muzej Solomon R. Gugenhajm muzej u Njujorku, Holihok haus u Los Anđelesu i Juniti hram u predgrađu Čikaga.

„Svaka od ovih građevina nudi inovativna rešenja za potrebe stanovanja, bogosluženja, rada ili razonode. Rajtova dela iz tog perioda imaju snažan uticaj na razvoj moderne arhitekture u Evropi“, navodi se u saopštenju Komiteta svetske baštine Uneska.

Komitet je istakao Rajtovu upotrebu „organske arhitekture“ koja povezuje spoljašnjost i unutrašnjost i „jedinstvenu upotrebu“ čelika i betona.

Ostale građevine koje su uvrštene su kuća Frederika Robija u Čikagu, Velška kuća u Spring Grinu u Viskonsinu, kuća Herberta i Katarine Džakobs u Medisonu, Viskosin, Vodopad u Mil Ranu u Pensilvaniji i Velšku kuću u Skotsdejlu, Arizona.

„Ovo je veoma značajan moment za Franka Lojda Rajta jer ga postavlja na međunarodnu pozornicu“, rekao je predsednik i glavni izvršni direktor Celeste Adamsa.

Zvaničnici Los Anđelesa takođe su proslavili ovaj događaj.

The Holilok Haus sada je u posedu tog grada i služi kao umetnički centar.

Ova građevina je „omiljeno lokalno remek-delo, a sada je blago celog sveta“, rekao je član Saveta Mič Ofarel.

Unesko je kao svetsko kulturno blago prepoznao više od hiljadu objekata u 167 zemalja. Među njima su primeri neverovatnih prirodnih lepota, ali i građevine koje je napravio čovek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari