Mirko IlićAutor plakata Mirko Ilić Foto: Snimak ekrana

„Nekome u Zagrebu očito smeta petokraka“, napisao je na društvenim mrežama poznati hrvatski dizajner i ilustrator s američkom adresom Mirko Ilić nakon što je noćas neko oštetio plakat koji se nalazi na zagrebačkim ulicama, kao reklama za Festival Miroslava Krleže.

Kako piše Jutarnji list, za ovaj plakat je Ilić dobio i nagradu PRINT Award najprestižnijeg američkog časopisa za dizajn.

Oni prenose da su vandali izgrebali zvezde sa plakata i onda pokušali da ga potpuno unište.

Inače je svake godine za festival neki drugi dizajner radio plakat, ali kako su organizatori bili oduševljeni Ilićevim radom, isti je korišćen već par godina.

Vizualnu priču nose Krležine “Zastave”, jedno od najpoznatijih dela ovog pisca koje prati nacionalna zbivanja u Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji u prvoj trećini 20. veka i uporedo prikazuje Kamila Emeričkoga, predstavnika zagrebačke elite i centralne ličnosti Zastava.

Profil pisca na plakatu napravljen je od zastava, a okolo su zastave svih država u kojima je Krleža živeo i pisao.

Mirko Ilić (1956) tokom svoje bogate karijere radi kao dizajner, art direktor i ilustrator za brojne novine i magazine – Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal… Ovo nije prvi put da su devastirani radovi poznatog dizajnera, podseća „Jutarnji list“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari