Uoči 71. Festivala pozorišta Vojvodine u Zrenjaninu 1Foto:NP Subotica

Najstarija pozorišna smotra, 71. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine biće održana u Zrenjaninu početkom aprila,

Njen organizator je Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine,a Zrenjanin grad domaćin već četvrtu godinu za redom.

O festivalu, programu i pratećim sadržajima biće reči na sutrašnjoj konferenciji za novinare, koja se održava u foajeu pozorišta.

Prisutnima će se obratiti zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predstavnik medijskog sponzora festivala Dragan Ranisavljević, predsednica Zajednice PPV Bojana Kovačević i v.d. direktor zrenjaninskog pozorišta Dejan Karlečik.

Kako je najavljeno, tom prilikom će biti potpisan ugovor o donatorstvu između NP „Toša Jovanović“ i kompanije Gomex.

Festival PPV se održava u Zrenjaninu od 4. do 11. aprila, učestvuju vojvođanska pozorišta sa dramskim i dečijim predstavama. Selektor festivala je dr Vlatko Ilić a u žiriju su Dejan Dukovski, dramski pisac, koji predsedava, zatim Mia Knežević, rediteljka i Irena Tot, glumica i rediteljka.

Izabrano je devet predstava iz dvogodišnje pozorišine produkcije vojvođanskih teatarskih kuća, koje će se takmičiti a među njima je pet subotičkih predstava.

Na dramskoj sceni, takmiči se predstava „Živi pesak“ Narodnog pozorišta Subotica, drame na mađarskom jeziku; zatim u proteklih godinu dana izuzetno nagrađivana i Sterijinim nagradama ovenčana drama „Kus petlić“ u izvođenju Narodnog pozoiršta Subotica, drama na srpskom jeziku.

Srpsko narodno pozorište učestvuje sa predstavom „Ko je ubio Dženis Džoplin“  a Pozorište „Deže Kostolanji“ izvodi predstavu „Tri sestre“.

Tu su i predstave „Vitezovi lake male“, Pozorišta „Deže Kostolanji“ i predstava „Tramvaj zvani želja“ Narodnog pozorišta Sombor.

U selekciji predstava za decu našli su se komadi „Pipi duga čarapa“ u izvođenju Dečjeg pozorišta Subotica, „Dečak i mesec“ koju izvodi Narodno pozorište iz Zrenjanina kao i predstava „Devojčica sa šibicama“ Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Ovogodišnji 71. Festival PPV održava se od 4. do 11. aprila pod sloganom „Sve pozorišne mašine – priče, slike, afekti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari