Uredni čovek u pocepanoj zemlji

Slobodna zona

Ostavite komentar


  1. Kada se uporedi sa razvojnim putom Albera Deusa jednostavnost nastajanja fuhrera i dalje impresionira. Oslobodjeni vojne sluzbe moze u nekom filmu da postane i ministar vojni a da to nije hipi subverzija. Moze i da ispaljuje teske reci jer su potkrepljene samo lakom manevarskom municijom. Moze ali je to uvek izazov, moguce i za marketingdziju koji u ovaj zeman stoji iza svega. Uz vecito pitanje da li stvara mnjenje ili mu udovoljava? U nasem miljetu gde je i fasizam bio ili franshiza ili anarhofasizam, ne moze da se filmski izrazi pad fasizma na nacin kako je to ucinio Etore Skola. Fasizam je kod njega dat at its best. Fuhrer dolazi u goste Duceu i sve je prelijepost. Italija, blok po blok, gajba po gajba, u uniformama za sve uzraste izlazi na ulicu da uvek spontano nikad dezorganizovano iskaze udiv. Svi osim Sofije Loren i Marcela Rastrojanija. Sofija ima sve. Gajbu sa skoro belim telefonom, cetu dece, muza konformfasistu koji je cak emancipovaniji od mnogih mediteranskih slobodarskih tradicionalista, sve to ali… a bez Sofije nema Italije i svi mogu da ga duvaju. Nekada se mislilo da je fasizam ok za sirotinjsku zabavu. Kada ultraliberalizam kroz kapitalizam bude at its best broj njegovih uzivalaca i simpatizera se naglo smanji, kao bubble burst, a prazninu koja nastane bolje biva popuniti necim sto ne stavlja u prvi plan socijalno-ekonomska pitanja nego rasna, nacionalna, verska do sledece povoljne konjukcije… Mislilo se do New Deal-a. Mozda se i sada tako misli a mozda je poceo i lov na manbearpiga. Kada jedna glumica za seriju Koreni kaze da nas upucuje na neke stare vrednosti ja se zapitam. Da li je lapsus? Da li marketinska nepripremljenost? Cenim to. Kad pogledam stampedo u Lidlu opet… Kada je rizik od fasizma smanjen? Kada se snimi nesto poput rimejka Nije lako sa muskarcima a broj posetilaca bioskopa opusteno bude kao za Zone, Zone zamfirsko a peti po gledanosti te sezone. Ostalo su pretplate i platforme pa ko koliko uzmogne. Dug je put od motanja kablova do finalnih proizvoda.

Ostavite komentar


Kultura

Anica Dobra: Dobro je biti u miru, ali je dosadno 10

Anica Dobra: Dobro je biti u miru, ali je dosadno

"Ja sam ekstrovertni introvert, ili introvertni ekstrovert", rekla je između ostalog Anica Dobra i ovogodišnja dobitnica nagrade Aleksandar Lifka na Palićkoj terasi gde je bio upriličen razgovor sa njom i publikom, dakle, retka situacija , da se nešto više dozna o ovoj glumici koja je u poslednjih dve decenije dala svega nekoliko intervjua i koja ,generalno, ne voli eksponiranje tog tipa.

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.