Uroš Đurić: Skandalozno je kako je opet montiran Upravni odbor

Konkurs za direktora/ku Muzeja savremene umetnosti u Beogradu drugi put

Ostavite komentar


  1. Svaka čast Šapčankama, ali bih Đurića podsetio na njegovu tvrdnju da je Miloš Šobajić beznačajan slikar i da se njegova dela nikad neće naći u značajnim galerijama u kojima Đurić izlaže. Pitam ga, ostaje li i dalje pri toj tvrdnji? Naravno, ako administratori dozvole pitanje.

    1. Djuric je u pravu. Sobaiceve slike jesu u vise galerija i muzeja ali tesko bi se moglo reci da one predstavljaju danas znacajne zbirke muzeja ili galerija. Ima li ih u Pompiduu, Tejt galeriji, Momi i drugim najznacajnijim savremenim muzejima?
      A ne bi se moglo reci da je veliki profesinalni domet biti emeritus profesor Megatrend univerziteta.

  2. Znam da je Nikola Kolja Božović bio član komisije za raspodelu sredstava za umetničke projekte po konkursu Ministarstva kulture. (može biti da ne to još uvek), a koja se ‘proslavila’ pristrasnim raspodelama.
    Zaista je pravi primer prikrivenog režimskog čoveka.
    Nadam se da u budućnosti neće zadržati postojeći uticaj.

      1. Hoce li se Niko de kiriko izviniti za netacan podatak koji iznosi?
        Nela je sigurno ozbiljan kandidat i ovaj clanak to naglasava. Nadam se da ce na konkursu biti jos ozbiljnih kandidata. Slazem se sa Sasom da je hrabrije usuditi se i otvoriti privatni posao nego juriti drzavne funkcije, ali svako ima pravo da se javi.

  3. Dokusuriše nas klanovi, partijske, kumovske i rođačke veze. Umetnici ne mogu da se dokažu i da zarade u svom poslu pa navalili na funkcije, komisije, žirije. A uvek je bilo „ja tebi – ti meni“. Ovde nagrade i pozicije nisu merilo talenta, rada, znanja, kvaliteta – već laktanja ili marketinga.

  4. Branislave zašto ložiš Srbe ? MSU ne može da ponudi 7000 – 10 000 € za platu stranom direktora. Niti ima organizovanost radnog procesa. Niti je smešan MSU.

  5. Ma, nije valjda da je ‘nezavisTan stav’?
    Mislim, eeee, rec je moguce napraviti na silu, ali ‘zavist“, ne zavideti = „nezavistan“ – nije bas da potrefljuje smisao, zar ne?

    Pretpostavljam da su intervjuisani ili novinar – zeleli ubeleziti smisao ‘nezavisan’ = ne zavisiti (od nekoga ili necega)

  6. Nela Tonković je idealna kandidatkinja za mesto direktora Muzeja savremene umetnosti Beograd: ima profesionalno iskustvo i kao kustoskinja savremene umetnosti i kao direktorka dve ustanove (Savremena galerija u Subotici i Narodni muzej u Šapcu), visoko je stručna, istoričarka je umetnosti i trenutno završava doktorat upravo na Muzeologiji. Tonković ima iza sebe više od 12 godina usko-profesionalnog rada, a izložbe savremene umetnosti koje je ona radila u stručnoj javnosti su veoma visoko ocenjene.
    Ona je pravo osveženje načinom na koji trezveno promišlja situacije i kako artikuliše probleme – sa poštovanjem iako veoma direktno.

    NELU ZA DIREKTORKU!!

    1. Nela vi ste?? Zasto mora direktorska funkcija od prvog radnog mesta do penzije. To je budzetska pozicija za ciju platu i doprinose mora da vam zaradi 10-15 radnika koji proizvode. Skolovali ste se, pocnite sami da zaradjujete u vasoj struci na trzistu. Dokle vise samo direktorisanje i fotelje??? Jedva smo preziveli ako smo uopste crnogorske desetine hiljada direktora. Stvarajte! A ne praporce i fotelje ceo zivot!

  7. U svakom slučaju niko od kandidata s obrazovanjem istoričara umetnosti nema ni reference ni iskustvo nit bilo šta znače van granica ove neuke zemlje. Jedino što imamo su par umetnika koji imaju nekakvu reputaciju i eventualno bi doneli neku svežinu u radu ove institucije. To su recimo Milica Tomić, Tanja Ostojić, Dejan Kaluđerović, Milovan de Stil Marković, Miroslav Mandić, UĐ i naravno Džej

  8. A naravno u upravnom odboru Žilnik i Raša umesto ta dva nesrećnika što se provlače kroz tekst

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.