Godišnja nagrada „Vladislav Ribnikar“, koju dodeljuje dnevni list Politika za oblast likovne umetnosti, uručena je juče, na Dan Politike, Predragu Neškoviću, autoru izložbe „Novi dendizam – Modna kolekcija jesen/zima 07/08“ (beogradska Galerija O3one), koja je prema jednoglasnoj odluci žirija izdvojena kao najbolja na bogatoj, slojevitoj i gotovo nepreglednoj domaćoj sceni.

Godišnja nagrada „Vladislav Ribnikar“, koju dodeljuje dnevni list Politika za oblast likovne umetnosti, uručena je juče, na Dan Politike, Predragu Neškoviću, autoru izložbe „Novi dendizam – Modna kolekcija jesen/zima 07/08“ (beogradska Galerija O3one), koja je prema jednoglasnoj odluci žirija izdvojena kao najbolja na bogatoj, slojevitoj i gotovo nepreglednoj domaćoj sceni. Neškovićeva izložba predstavlja „najviši domet studiozno, profesionalno i iz raznih žanrovskih profila razgrađenog projekta, koji proširuje granice umetničkog izraza“, ocenio je žiri. U najužem izboru pred žirijem, na čijem je čelu istoričar umetnosti Slavko Timotijević, našle su se i izložbe Čedomira Vasića (Galerija KCB), Anice Vučetić (Remont), Branimira Karanovića (Artget), Vladana Radovanovića (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić) i Slobodana Trajkovića (Prodajna galerija Beograd).

Face to Face

Povodom poslednjih komentara izložbe „Odstupanje“, u koprodukciji Instituta za fleksibilne kulture i tehnologije – Napon iz Novog Sada, sa beogradskom Kontekst galerijom iz Beograda i Muzejom savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, smatramo da je našu javnost potrebno upoznati sa nekim detaljima koji su izazvali određene kontroverze, saopštio je kustoški tim ove izložbe (Vida Knezević – Beograd, Kristian Lukić – Novi Sad, Ivana Marjanović – Beč/Beograd i Gordana Nikolić – Novi Sad). U izložbenim prostorijama MSUV, 22. januara otvorena je izložba savremene umetnosti iz Prištine pod nazivom „Odstupanje“. Na izložbi su predstavljeni Artan Baljaj, Jakup Feri, Driton Hajredini, Fljaka Haljiti, Fitore Isufi Koja, Dren Maljići, Aljban Muja, Vigan Nimani, Nurhan Ćehaja, Aljketa Džafa i Ljuljzim Zećiri, dodaje se u saopštenju. Na izložbi u MSUV, antiratni umetnik Dren Malići izložio je svoj rad „Face to Face“ u kome su predstavljeni Elvis Prisli kao ikona američke pop-kulture i Adem Jašari kao mitologizovani borac OVK koji za kosovske Albance predstavlja heroja poslednjih ratova. Oba lika su preko čuvenih slika-serigrafija Endija Vorhola ironizovani kao ikone savremene potrošačke pop kulture. Ovim radom umetnik Dren Malići je kritikovao poziciju upotrebe i zloupotrebe protagonista poslednjeg rata na Kosovu, a svojim drugim radom pod nazivom „Hope/Nada“, koji se takođe nalazi na izložbi u MSUV, pokazao je kako je „Nada“ na našim prostorima teško vidljiva ali ipak postoji. U ovom slučaju, ali u nekim drugim radovim prikazanim na izložbi, jezik umetnosti ulazi u prostor društvene stvarnosti i kritički interveniše. Svaka manipulacija dnevnopolitičke sadržine sa bilo koje strane, u ovom slučaju, predstavlja nerazumevanja uloge umetnosti i kulture u savremenom društvu kao faktora povezivanja u regionu. Ova izložba i druge slične inicijative u regionu pokazuju da je moguće prevazivići teško nasleđe prošlosti kroz univerzalni govor savremene umetnosti. To u isto vreme znači da je zajednička budućnost na Balkanu moguća, stoji na kraju ovog saopštenja.

Oslanjajući se na tradiciju i ugled priznanja „Vladislav Ribnikar“, kojim se vrednuje stvaralaštvo umetničkog mejnstrima na domaćoj sceni, žiri je svojom odlukom „želeo da ukaže na temeljne i stabilne vrednosti umetničke scene koje formiraju glavnu struju umetnosti, ostavljajući drugim institucijama i mlađim i novim korporacijama, koje se sve češće pojavljuju kao davaoci vrednih nagrada, da pokriju i druge tokove i aspekte umetničke scene i vrednih umetničkih napora“, ocenio je Timotijević. Neškovićeva multimedijalna izložba Novi dendizam, „na provokativan, vedar, ali ironičan način“ tematizuje probleme umetnosti, ponašanja i mode, s jedne strane, kao i univerzalne probleme društvenih relacija u kontekstu vremenskog protoka s druge strane, ocenjuje se u obrazloženju žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari