Povodom Dana Politike, odnosno 109. rođendana te novinske kuće, juče su u svečanoj sali Skupštine grada Beograda uručene nagrade Politike i Politikinog zabavnika. Nagradu iz fonda „Vladislav Ribnikar” za najbolju izložbu održanu u 2012. godini uručena je slikarki Biljani Đurđević za izložbu slika i animacije „Tamna je šuma” u Legatu Čolaković, dok je nagradu Politikinog Zabavnika za najbolje književno delo za mlade u 2012. godini dobila Lidija Nikolić za zbirku priča „Buvlje hvatalice” u izdanju studija „Čekić” iz Beograda.


Predsednica žirija za likovnu nagradu, istoričarka umetnosti Ljiljana Ćinkul pročitala je obrazloženje u kojem se rad Đurđevićeve ističe kao inteligentan, sofisticiran i intrigantan. Članovi žirija ovog priznanja za izuzetne domete, stvaralačku zrelost i delo koje se odlikuje originalnošću i proširuje granice likovnog izraza bili su istoričar umetnosti Jovan Despotović i urednica Kulturnog dodatka „Politike” Vesna Roganović.

Đurđevićeva je zahvalila Politici i žiriju za prepoznavanje njenog rada, roditeljima i prijateljima na trpeljivosti, a Muzeju savremene umetnosti za podršku i poverenje.

Predsednica Zabavnikovog žirija Irina Gilić-Žirović istakla je da se među pet odličnih knjiga iz užeg izbora izdvojila zbirka priča koja može da isprati zahteve koje u eri kompjuterskih igrica postavljaju mladi i koja može da posluži kao vodič za emotivnu edukaciju i sazrevanje.

„Ova uzbudljiva i duhovita knjiga na jednostavan, iskren i životan način uvlači čitaoca u priču, u divan svet zasnovan na prijateljstvu ljudi i životinja, na istinskom doživljaju drugoga“, obrazložio je žiri čiji su članovi bili Aleksandra Glovacki, Boban Skerlić, Velja Pavlović i Petar Milatović.

Zahvaljujući se žiriju na priznanju, Nikolićeva je izjavila da je odgovor na večno pitanje detetu: koga voliš najviše na svetu – mamu ili tatu, ona dobila davno, kada je njena ćerka bila mala, a u kuću stigla jedna „buvlja hvatalica”, pas Bobi.

„Materinski bol koji me je tada prostrelio sada je ublažen jer me je ovaj žiri stavio na prvo mesto”, rekla je Nikolićeva i dodala da joj je ovo priznanje važno kako je ne bi više poznavali samo kao ćerku pisca Danila Nikolića, koji je još duže od nje čekao svoju prvu nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari