Imajući u vidu dva filma Sofije Kopole, ova rediteljka predočila je publici svoje izvanredno poznavanje dva seta – hotela i Holivuda. Njeno najnovije ostvarenje „Negde“ (Somewhere) koje je premijerno prikazano na festivalu u Veneciji govori o filmskoj zvezdi (igra je Stiven Dorf) koja će otkriti ispraznost svog postojanja kroz oči svoje 11-godišnje ćerke (Ela Faning).

Kao i „Izgubljeni u prevodu“ koji je takođe pre sedam godina premijerno prikazan u Veneciji i ovaj film se gotovo u celini zbiva u hotelima – a najviše u losanđeleskom „Chateau Marmont“, dobro poznatog rediteljki koja je tu odsedala sa svojim slavnim ocem Fransisom Fordom Kopolom.“ Tokom odrastanja provela sam mnogo vremena po hotelima pošto sam bila na snimanjima sa ocem. Oduvek sam to volela jer kad živite u hotelu, to predstavlja svet svoje vrste, ali i nestalno mesto“, kaže rediteljka.

Stiven Dorf koji glumi Džonija Marka, glumca koji je upravo završio film i čeka sledeći angažman, kaže da je radeći na ovom filmu otkrio jednu veoma realističnu stvar – izolaciju, koja se dešava glumcu kada je film završen. „Glumci recimo rade tri meseca zajedno, dok se film ne završi. Nakon toga ostajem sam i ne znam šta da radim dok ne dođe sledeći film „, kaže Dorf.

Kopola pojašnjava da je sa filmom „Negde“ želela da prikaže „portret današnjeg Los Anđelesa“, a ideja se uobličila dok je živela u Francuskoj završavajući „Mariju Antoanetu“, gledajući taj grad sa distance i uglavnom kroz stranice tabloida koje su joj donosili prijatelji.

Film „Negde“ je u konkurenciji za Zlatnog lava, a u američke bioskope stići će krajem godine.

Tokom minulog vikenda u Veneciji, najveću pažnju privukle su francuske filmske zvezde – Katrin Denev (66) i Žerar Depardje (61) koji su zajedno došli na premijeru komedije „Potiche“. Reč je o ekranizaciji istoimene predstave koja govori o neočekivanoj transformaciji kućne pomoćnice (Denev) u rukovodioca kompanije i njenom kompleksnom odnosu sa čovekom iz sindikata kojeg igra Depardje, „Situacija se za žene polako popravlja, ali kada je reč o plati muškarci i žene se i dalje drugačije tretiraju „, kazala je Denev.

Skorsezeov film brani antikomunistu Kazana

Najnoviji film Martina Skorsezea, „Pismo Eliji“ je dokumentarac koji predstavlja ličnu posvetu ovog autora Eliji Kazanu, jednom od najuticajnijih holivudskih i brodvejskih reditelja i kontroverznoj figuri s obzirom na to da je bio i antikomunistički doušnik u Makartijevoj eri. Skorsezea su upravo dva Kazanova filma inspirisala da i sam postane reditelj – „Na obali“ (1954) sa Marlonom Brandom i „Istočno od raja“ (1955) sa Džejmsom Dinom. „Pismo Eliji“ donosi poduži intervju sa Kazanom u kome on objašnjava svoju odluku da prijavi osmoro komunista iz redova svojih kolega iz pozorišnih dana.

Džonu Vuu Zlatni lav za životno delo

Proslavljeni honkonški sineasta Džon Vu (64) dobio je Zlatnog lava za životno delo na Venecijanskom festivalu filma i tu nagradu posvetio svojoj majci.

„Kada sam bio mlad, kada je postati reditelj bio ludi san, naučio sam da nemoguće može da postane moguće. Ovu nagradu posvećujem osobi koja me je prvi put odvela u bioskop i postavila putanju mog života. To je moja draga majka“, rekao je Vu, koji je ipak bio iznenađen nagradom „Ne bih rekao da sam toliko doprineo kinematografiji, mada sam snimio par dobrih filmova“, skromno je prokomentarisao Vu. Istog dana premijerno je prikazan njegov novi akcioni film „Reign of Assassins“, koji je radio sa Su Čao-Pinom i gde se kineska zvezda Mišel Jeo obračunava sa nemilosrdnim ubicama. Džon Vu je tokom tri decenije rada snimio preko 26 filmova. Karijeru je započeo 70-ih u Hong Kongu, a od 90-ih je u Holivudu. Prvi hit u Americi mu je bio „Broken Arrow“ (1995) sa Džonom Travoltom i Kristijanom Slejterom. V. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari