"Usred bašte gde sva čula uživaju" 1Foto: Dušan Mitić Car

U organizaciji Niš art fondacije (NAF), u Galeriji Filip Moris u Nišu sinoć je svečano otvorena izložba najboljih radova pristiglih na 12. Nacionalni konkurs „Mladi“ i dodeljene su prve tri otkupne nagrade.

Prvu nagradu u iznosu od 10.000 evra dobila je mlada slikarka Tara Rodić iz Beograda, drugu od 5.000 evra- Aleksandar Paunković iz Prokuplja i treću od 3.000 evra- Veljko Vučković iz Gornjeg Milanovca.

Nagrađeni mladi umetnici kazali su novinarima da im nagrade „puno znača, kao veliki podsticaj za dalji rad“, naglašavajući da će novac da ulože „u sebe i svoje slikarstvo“. Potrebno je kupiti materijal, platiti atelje, a puno košta i apliciranje, slanje radova i odlazak na internacionalne konkurse, objasnili su.

– Imam potrebu da se u ime svih umetnika, posebno mladih, zahvalim osnivaču NAF-a Radovanu Laletu Đuriću, bez kojeg jedan ovakav konkurs ne bi postojao. Nadam se da će konkurs opstati, uprkos tome što Lale Đurić više nije među nama. Ovo je jedan od najvećih konkursa u regionu, a ono što NAF radi za mlade umetnike je više nego značajno- kaže za Danas nagrađeni Aleksandar Paunković.

On „priznaje“ da nagradu nije očekivao, upravo zato što je konkurs izuzetno veliki i na njemu aplicira veliki broj talentovanih umetnika. Lepo je, kaže, znati da je žiri u tako velikoj konkurenciji prepoznao kvalitet njegovih radova i dodelio mu nagradu koja je „izuzetno veliki podsticaj za dalje“.

Radove mladih umetnika ocenjivao je žiri u čijem su sastavu slikar i univerzitetski profesor iz Niša Perica Donkov, glumica i istoričar umetnosti Neda Arnerić i nekadašnja laureatkinja nagrade NAF-a Kristina Ristić. Izložbu je svečano otvorio Mihail Prokopčuk, direktor proizvodnje u kompaniji Filip Moris, koja finansijski podržava konkurs i druge akcije NAF-a od njenog formiranja.

– Zadovoljstvo mi je da ispred žirija mogu da saopštim lepe vesti: umetnost u našoj sredini postoji uprkos svemu. Kao u pesmi Portisheda Glory box „cveta kao hiljadu cvetova“, a mi smo usred bašte gde nam sva čula uživaju u raznolikim plodovima razmišljanja mladih umetnika i njihovih raznolikih prikaza- rekao je Donkov na svečanom otvaranju izložbe.

On je dodao da je ovogodišnja selekcija „pokazala je da je slikarstvo kao medij najzastupljeniji način izražavanja“. Tematska interesovanja mladih umetnika variraju od hiperrealističkih prikaza, sa fotografskim predloškom, do različitih narativnih predstava, uglavnom orijentisanih ka kritičkom sagledavanju našeg okruženja i vremena življenja, naveo je.

Na izložbi  je predstavljeno 46 radova, izabranih među 1.300 dela koje je na konkurs NAF-a poslalo 530 mladih umetnika iz čitave Srbije. Na konkurs su, po tradiciji, mogli da se prijave umetnici od 18 do 35 godina starosti, koji apliciraju sa crtežima, grafikama, slikama i skulpturama.

Prema rečima osnivača NAF-a Đurića, koji je, inače, decenijama živeo i radio u Njujorku, „misija“ fondacije i ovog konkursa je podrška mladim slikarima i drugim umetnicima, kako bi „radili širom sveta, a ostali u Srbiji“. Ciljevi fondacije su, takođe, unapređenje kulturnog života u Srbiji i demotropolizacija kulture.

On je umeo da oceni da je Srbiju  već napustilo „previše mladih, obrazovanih i talentovanih ljudi“. Otišli su, verovao je,  ne zato što mrze svoju zemlju već zato što su bili prisiljeni. Pobegli su jer u Srbiji nisu mogli da dobiju šansu, nadju posao ili plate stan.

– Vidjao sam te mlade ljude u Njujorku kako peru sudove po restoranima, sve dok im ambicija i talenat ne usahnu, a njihovi životi se ne pretvore u nešto što nisu želeli- govorio  je, dodajući da je „idealna situacija da mladi i talentovani ljudi prave karijere u čitavom svetu, ali da se vraćaju u Srbiju“.

Đurić je verovao da ovaj konkurs i ostale akcije NAF-a i kompanije „Filip Moris“ predstavljaju buđenje mecenstva u Srbiji, što je smatrao jako važnim.

– Humanizam i renesansa, recimo, jesu napredak čovečanstva, ali ih ne bi bilo, bar ne u to vreme i na taj način, da to neko nije finansirao, i pri tom umetnicima dao punu slobodu. Da nije bilo mecenstva ne bi bilo ni Leonarda. Da nije porodice Mediči ne bi bilo Mikelanđela…- govorio je on.

Konkurs „Mladi“ se, inače, organizuje od 2006. godine. Đurić je preminuo u aprilu 2014. godine, ali su „Mladi“ nastavili da žive, uz dalju podršku „Filipa Morisa“. Presudili su, kažu, činjenica da je konkurs postao ozbiljan kulturni brend, zahvaljujući između ostalog i tome što je svake godine na njega pristiže i po 2.000 radova, sećanju na Đurića i njegovu „misiju“, kao i daljem trudu predstavnika fondacije u Nišu i dela njenih suosnivača u Beogradu.

 

                DO 10. JUNA U NIŠU, OD 13. JUNA U BEOGRADU

Izložba u Galeriji „Filipa Morisa“ u Nišu trajaće do 10.juna, a posetioci će moći da pogledaju izložene radove od 12 do 20 časova. Od 13. juna izložba se seli za Beograd, u „Kuću legata“, gde će trajati deset dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari