Nakon što su vrata Akademskog pozorišta „Branko Krsmanović“, zbog „nelegalne proslave devedesetogodišnjice“ zamandaljena prošlog leta, nerešeni problemi uprave, nagomilani disciplinski postupci i zabranjene predstave i dalje su nerešeni problemi.

 Stvar je dotle došla da članovi pozorišta nemaju pravo pristupa sceni pa će i jučerašnji Dan studenata obeležiti predstavama u Centru za kulturnu dekontaminaciju tokom vikenda. Nakon predstava „Ruvenzori“ i „Brevrovizija“ biće održane debate o problemima pozorišta, ali i kompletnog društva u kontekstu evrointegracija.

– Mi smo najstarije studentsko pozorište u Evropi, samo još uprava Krsmanca to ne priznaje. Pre nekoliko dana bila je godišnjica prvog izvođenja predstave „Galeb“ u našoj zemlji, a niko to nije obeležio. Sve naše predstave skinute su sa repertoara u trenutku kada su najtraženije na međunarodnim studentskim festivalima, a svaki naš pokušaj za dijalogom, osporen je i degradiran na najsuroviji način. Upravni odbor, nadzorni odbor… kompletnu upravljačku strukturu pozorišta sada čine ljudi sa strane, Statut udruženja je nelogičan i najzad, nelegalan, bez jasnog potpisa odgovornog lica. Mi smo izbačeni iz prostorija pozorišta i čak sa kupljenom kartom, zabranjen nam je ulaz. Povrh svega, članovima je ponuđeno da potpišu neku vrstu ugovora da uporedo sa članstvom u Krsmancu, neće biti članovi i igrati u predstavama bilo kojeg drugog pozorišta – istakao je na jučerašnjoj konferenciji za medije bivši upravnik pozorišta Vladimir Cvejić.

– Odlukom uprave AKUD „Branko Krsmanović“ prošlogodišnje obeležavanje 90 godina pozorišta zabranjeno je, sve predstave su skinute sa repertoara, a glumci i članovi uprave i predstavnici Akademskog pozorišta proterani su i u ovom trenutku pozorište nema nijednog predstavnika u Skupštini niti Upravnom odboru, nema upravnika, upravu, umetničkog direktora, savet, stari članovi su marginalizovani, a sve ono što je do juče bila osnova pozorišta, sistematski je uništeno upravo u godini jubileja – naglasio je Cvejić. Pošto su članovi pozorišta proterani, sporni prostor sada se iznajmljuje za 350 dinara po satu.

Upravnica CZKD-a Borka Pavićević zaključila je da je potrebno što pre čitavu stvar predstaviti pod političkim svetlima jer kako kaže, to je problem interesa i stranačkih ambicija.

– Ovo je problem odnosa prema akademizmu, prema obrazovanju, prema intelektualcu. Intelektualac je u Srbiji g…o. Govori se jezikom moći i umetniku se osporava pravo da bude umetnik. To vidimo i po svemu što se događa u ostalim pozorištima i ustanovama kulture. Sve je privatizovano i pretvoreno u šoping-molove. U ustanovama kulture vise gaće – naglasila je Borka Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari