Uvek sam mislio da ću dobiti Oskara :Predstavljena knjiga "Kako sam otkrio Ameriku“ o životu Lazara Rokvuda 1Foto: Milan-DJurdjevic-

U pratećem programu 6. Somborskog filmskog festivala, održano je nekoliko promocija knjiga u čijem fokusu je filmsko izdavaštvo.

Posebno interesovanje publike izazvala je promocija knjige Nemanje Sarača „Kako sam otkrio Ameriku“ (Biografija Lazara Rajića Rockwood-a) u izdanju Kulturnog centra „Laza Kostić“.

O knjizi su u prelepom zdanju zgrade Županije govorili Radoslav Zelenović, glumci Džon Sevidž i Lazar Rokvud, kao i autor.
„Kako sam otkrio Ameriku“ predstavlja rezultat višegodišnjeg istraživačko-interpretativnog rada na rasvetljavanju života, rada i dela Lazara Rajića Rokvuda, glumca koji je prešao uzbudljiv put od vojvođanskih predela do Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i drugih krajeva sveta.

Nemanja Sarač, autor knjige se na početku promocije osvrnuo na poznanstvo sa Lazarom Rokvudom.

On je rekao da ga je kod Rokvuda oduvek fascinirala njegova upornost, životna energija i želja da ostvari svoj san i da je to, između ostalog, i bio povod za nastanak ove knjige.

Glumac Džon Sevidž je na promociji izrazio zadovoljstvo što je opet u Somboru, i da iz ovog grada nosi poruke nade, ljubavi i radosti.

Lazar Rokvud se prilikom svog obraćanja prisetio svog detnjistva i stalnih selidbi, rekavši da je on najrođeniji Somborac koji je najmanje živeo u Somboru.

„Ja volim crtane filmove i fantaziju, jer je realnost bolna. Igrao sam fudbal u Radničkom i mnogo se očekivalo od mene. A onda sam kao dečak video Džejms Dina u Narodnom bioskopu. U njemu sam prepoznao sebe. Nakon toga video sam i Alena Delona, i Belmonda. Ono što me je kod filma oduvek fasciniralo je to da u njemu mogu da budem šta god poželim. Nikada nisam razmišljao lokalno već globalno i uvek sam mislio da ću dobiti Oskara,“ kazao je Rokvud.

Radoslav Zelenović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i prvi nosilac priznanja Ernest Bošnjak takođe se osvrnuo na poznanstvo sa Lazarom Rokvudom objasnivši da je priča o ovoj knjizi nastala upravo na prvom izdanju festivala kada su obojica bili članovi žirija.

Uvek sam mislio da ću dobiti Oskara :Predstavljena knjiga "Kako sam otkrio Ameriku“ o životu Lazara Rokvuda 2
Foto-Milan-Đurđević

„Naši prostori su od samog početka bili naklonjeni filmu, a ono što je neizostavni pratilac filma su knjige, tekstovi i filmske kritike. U ovoj knjizi sam došao do jednog detalja koji mi je bio veoma interesantan. To je priča kada je Lazar došao u Marsej i kada je na ulici video snimanje filma Borsalino sa Alenom Delonom i Žan Pol Belmondom. Tada je zavoleo glumu ali je i shvatio da ni Francuska ni Nemačka nisu za njega, već Zapad. I nakon toga je otišao u Ameriku,“ istakao je Zelenović.

„Nikada nećemo saznati šta bi bilo sa nama da je Ernestu Bošnjaku pošlo za rukom da u Somboru napravi Holivud, tj. da napravi fabriku filmova.

Ako već nije Holivud mogao da se napravi u Somboru, iz Holivuda su nam došli Lazar, Džon Sevidž i Džek Dimić,“ zaključio je svoje izlaganje Zelenović.

6. Somborski filmski festival traje do nedelje, 14. jula kada će, na ceremoniji svečanog zatvaranja, biti dodeljene nagrade festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari