Uvod u 25. Balkansku smotru mladih strip autora 1Foto: Promo

U školskom dvorištu Osnovne škole „Josif Kostić“ u Leskovcu 2. juna održan je najveći javni čas crtanja stripa u Jugoistočnoj Evropi. Reč je o konkursu za najbolji strip kaiš koji je Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ deseti put organizovala u saradnji sa Sindikatom obrazovanja Srbije, Učiteljskim društvom Leskovac, Novom našom reči i Osnovnom školom „Josif Kostić“. Na konkurs se prijavio 1.871 učenik iz 52 škole u BiH, Makedoniji i Srbiji.

Zbog masovnog odaziva na konkurs, u čemu su prednjačile škole iz Leskovca, Leskovačka škola stripa je posle dvogodišnje pauze zbog pandemije virusa korona odlučila da učenicima osnovnih škola u Leskovcu omogući da se, uz stručno vođenje, masovno okušaju u devetoj umetnosti. Ovogodišnji čas stripa organizovan je u dve etape zbog nemogućnosti predavača Škole stripa da se istovremeno odgovori velikom interesovanju osnovnih škola za javnim časom stripa.

Prva etapa održana je 25. maja, kada je u svojim učionicama oko 1.000 učenika osnovnih škola „Svetozar Marković“, „Kosta Stamenković“, „Vasa Pelagić“, „Vožd Karađorđe“ i „Vuk Karadžić“ istovremeno napravilo svoje prve korake u svetu stripa. Druga etapa održala se, uz pomoć Grada Leskovca, u dvorištu Osnovne škole „Josif Kostić“ kad je 450 učenika prepodnevne smene ove škole uz pomoć predavača iz Leskovačke škole stripa imalo priliku da otkrije neke od profesionalnih tajni bavljenja stripom. Ove godine oboren je i rekord iz 2019, kad je na javnom času strip kaiš crtalo 1.300 učenika iz četiri gradske škole.

Konkurs za strip kaiš i javni čas crtanja uvodne su aktivnosti Balkanske smotre mladih strip autora, koja ove godine puni 25 godina postojanja, što je čini najstarijim strip festivalom na prostoru Balkana. Ovogodišnju Balkansku smotru, koja će trajati od 24. do 26. juna, pomogli su grad Leskovac i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Kragujevac Comic Con

U organizaciji Sveta stripa i pod pokroviteljstvom Skupštine grada Kragujevca u petak je u Domu omladine počela dvodnevna Međunarodna strip konferencija „Kragujevac Comic Con“ godine dvanaeste. U Kragujevcu gostuju: Branislav Kerac, Vladimir Vesović, Zoran Stefanović, Aleksa Gajić, Marko Somborac, Sabahudin Muranović Muran, Berin Tuzlić, Ivica Sretenović, Dragana Kuprešanin, Branislav Glumac, Ivica Varjačić, Nemanja Radovanović, Dušan Mladenović, Milosav Ostojić, Marko Šerer, Sara i Ana Živković, Đorđe Grbović, Marija Lakićević, Stefan Krunić, Ivan Matić, Mina Nikolić i Jelena Pavlović. Uvod u ovu strip-konferenciju bila je škola crtanja koju je u četvrtak u vrtiću „Neven“ držao Marko Somborac. Program konferencije obuhvata izložbe, promocije i tribine o stripu poput 60 godina Hulka, predstavljanja kapitalne edicije „Sabrana dela Đorđa Lobačeva“, knjige Zdravka Zupana „Lobačev: Čardak i na nebu na zemlji“ ili „Čudnovati stripovi Alekse Gajića“, kao i berzu stripa, strip radionice i javni intervju Marka Somborca.

Z. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari