Uz glamur i brojne umetnike na crvenom tepihu počeo 36. Montenegro Film Festival u Herceg Novom: Veliki regionalni praznik "pokretnih slika" 1Foto promo FFHN

 

Ceremonijom na Kanli Kuli, svečanim uručenjem Nagrade „Milan Žmukić“ legendarnoj glumici Jelisaveti Seki Sablić za izuzetan doprinos regionalnoj i evropskoj filmskoj umetnosti, kao i festivalu u Herceg Novom, i regionalnom premijerom filma „Sirin“ Senada Šahmanovića, svečano je otvoren 36. Montenegro Film Festival.

– Mogu da kažem da ovu nagradu dobijaju moje godine, moje trajanje, i moja posvećenost ovom poslu. Lično sam poznavala gospodina Milana Žmukića, bio je veoma važan čovek, veliki, veliki filmski producent u jugoslovenskoj kinematografiji. E, pa Žmule, tako smo ga zvali, ko bi rekao da ću ja jednog dana dobiti nagradu koja nosi tvoje ime – rekla je Sablić, primajući nagradu od Stevana Koprivice, predsednika Saveta Montenegro Film Festivala.

– Seka se najbolje snalazi u komediji. Teoretičari ne vole komediju, ali publika je voli, a jedan divan francuski pisac je rekao: „Komedija je kao morski talas – kada ga prođete, zapanji vas ona svežina i divota talasa, ali vam ostane gorak ukus soli na ustima“. Takve vrste komedije nam interpretira Seka Sablić. Hvala joj za takvu plemenitu vrstu komedije – rekao je Stevan Koprivica.

„Uvod“ u ovogodišnje izdanje najvažnijeg filmskog praznika u Crnoj Gori bio je svojevrsni vremeplov „Glumci pevaju“, u kojem su naslovne muzičke numere iz najpopularnijih filmova izveli mladi crnogorski glumci, uz podršku Tanje Bošković i njenog „Tanga smrti“ iz antologijskog „Balkan ekspresa“, a voditelji programa bili su Marija Bergam i Andrija Milošević.

Otvaranju festivala na Kanli Kuli, pored više od trideset glumaca, reditelja i filmskih radnika, prisustvovali su i brojni gosti, predstavnici diplomatskog kora, a kako je istakla ministarka kulture i medija u Vladi Crne Gore, Maša Vlaović, Hercegnovski festival je svojim kvalitetom i umetničkim dometima zavredio status festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, koji postaje sve važniji filmski događaj i van granica države.

– Ovogodišnje izdanje pod sloganom „Sve boje filma“ obuhvata čitav spektar umjetničkih poetika i autorskih strategija, koji svojim specifičnostima ilustruju univerzalnost poruke filma. Referentna selekcija donosi filmska ostvarenja koji s aspekta umjetničkog i produkcionog kvalieta obezbjeđuju cjelovit uvid u stvaralaštvo u kategorijama igranog i dokumentarnog filma. Jedan od njih je i istaknutog crnogorskog filmskog reditelja Živka Nikolića koji će nakon tri decenije doživjeti svoju premijeru – rekla je Vlaović.

– Festivalska selekcija ove godine obojena je posebnim pristupima, i u filmskom izrazu prisutno je sučeljavanje tema, lične i zajedničke prošlosti, pitanje identiteta i njegovo oblikovanje , uz različite senzibilitete kroz estetiku filma poziva na promišljanje onog što jesmo, šta prestavljamo i gdje su usmjerene naše težnje. Hrabrost autora da pristupe pitanjima koji su dio savremenog trenutka uz nadu da će pronaći odgovore na pitanja koja se prožimaju, čini ovogodišnje izdanje važnim- istakla je crnogorska ministarka kulture.

Prema rečima Stevana Katića, predsednika opštine Herceg Novi, među zidinama starog grada već 36 godina slavi se filmska umetnost, i doprinosi se njenoj popularizaciji.

– Nije tek tako Herceg Novi izabran da bude sjedište, prvo jugoslovenskog festivala filmske režije, sada filmskog festivala. Za to postoji čitav niz razloga kao što su tradicija bioskopske kulture, duže od vijeka,grad u kojem su jednako živjeli i film i pozorište. Herceg Novi je bio i ostao mjesto susreta, velikih stvaralaca, ali i oaza mira glumcima, rediteljima, scenaristima, koji su u našem gradu pronašli svoj drugi dom – rekao je Katić, dodajući da se festival borio sa različitim izazovima, ali i da je istrajao.

– Naša težnja je da ovako krupno djelo, kao što je filmski festival, u koji su generacije ulagale znanje i trud i ostavile nam ga kao amanet, razvijamo do mnogo većih razmjera u kvalitetu i prepoznatljivosti. Mogu čak da kažem i prestiža, jer on to zaslužuje – istakao je gradonačelnik Stevan Katić.

Ovogodišnje izdanje MMF, koje će se pod simboličnim naslovom „Sve boje filma“ odvijati do 28. avgusta, prikazaće u svim selekcijama više od 80 filmova, među kojima su regionalna ostvarenja koja su osvajala nagrade na ovogodišnjim festivalima u Puli i u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari