Osamnaesti put fabrika Vital iz Vrbasa, u partnerskom odnosu sa kompanijom Promist iz Novog Sada, dodeljuje književnu nagradu „Zlatni suncokret“.

 Ova nagrada se dodeljuje za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u više žanrovima: roman, pripovetka, poezija, književna kritika, esej i književna publicistika, objavljeni u toku prethodne godine. Prvi put nagrada je dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Jovica Aćin, Slobodan Vladušić i Uglješa Šajtinac.

Žiri nagrade „Zlatni suncokret“ Promist-Vital za knjigu godine u sastavu Nikola Strajnić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik), nakon razmatranja više od 150 naslova, sačinio je uži izbor kandidata za nagradu.

U žanru romana kandidati su: Vladimir Arsenijević za roman „Let“, Petar Milošević „Tinja Kalaz“, Saša Obradović „Sestre Karamazić“, Gordana Ćirjanić za roman „Mreža“, Miloš Latinović „Sto dana kiše“ i Miroslav Toholj za roman „Sestre“.

U žanru pripovetke kandidati su Franja Petrinović za zbirku priča „Gramatika poremećaja“ i Darko Tuševljaković za knjigu „Ljudske vibracije“, a od zbirki poezije u konkurenciji ostaju Bojana Stojanović Pantović „Lekcije o smrti“ i Vasa Pavković „Majstori pevači“. U žanru književne publicistike i eseja kandidati su Dragan Prole „Unutrašnje inostranstvo“ i Zoran Đerić za „Slovensku čitanku“.

Najuži izbor kandidata biće saopšten do sredine ovog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari