KROKODILFoto: Marija Mladjen/ATAImages

Književno udruženje KROKODIL saopštilo je da je spomenik s likom Branka Ćopića koji je postavljen ispred njihovih kancelarija vandalizovan. Dodaju i da su napadi na Krokodil sve učestaliji, prenosi N1.

Kako su saopštili oni su jutros po dolasku na posao na stepeništu između Karađorđeve i Fruškogorske ulice primetili uništen dvodimenzionalni spomenik s likom Branka Ćopića, koji su zajedno s autorom ovog dela, ilustratorom Dušanom Petričićem, inaugurisali u februaru 2022. godine.

„U subotu tačno u 23:36 iz pravca Karađorđeve ulice na Malom stepeništu pojavila se grupa mladih muškaraca. Prividno ničim izazvani, odlomili su gornji deo lika Branka Ćopića i komade bacilli ka platou ispod Brankovog mosta da bi potom gotovo nezainteresovano nastavili svojim putem prema Fruškogorskoj ulici“, saopštilo je Udruženje KROKODIL.


Kako dodaju, lakoća vandalizacije ukazuje na „zaista zabrinjavajuće stanje u kom se srpsko društvo danas nalazi a ta akutna mržnja prema svemu što predstavlja normalnost, nežnost i lepotu jedna je od osnovnih odlika naše mračne savremenosti u kojoj, na žalost, mnogi građani na različite načine učestvuju“.

Ističu da ovaj događaj nije usamljen niti za njih nešto neobično.

„Pre samo mesec dana naizgled slučajni prolaznici upućivali su pretnje i uvrede našim zaposlenima dok su sređivali stepenište i ulaz u naš Centar. Obaveštenje o tom događaju već je prosleđeno MUP-u. Iako ova dva napada po našem utisku nisu direktno povezana, oni pripadaju čitavom nizu učestalih pretnji, uvreda i napada kojima smo izloženi u poslednjih godinu dana što nas, pored ukupno dvadeset osam SLAPP prekršajnih prijava protiv zaposlenih u KROKODILu, sve više zabrinjava“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari