vasilij petrenkoFoto: Liau Chung-ren/ZUMA Press Wire/S / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kraljevska filharmonija (Royal Philharmonic Orchestra) za vikend će u Sava Centru prirediti koncert, a dirigent će btii Vasilij Petrenko.

Vasilij Petrenko predvodi jedan od najpoznatijih i najcenjenijih orkestara na svetu, a poznat je po svojoj posvećenosti muzici i pristupu koji povezuje publiku sa orkestrom.

On se već trideset godina bavi dirigovanjem i sve je započelo u Sankt Peterburgu, a nastavilo se kasnije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Vasilij Petrenko dirigovao je u Liverpulu, gde je bio jedan od onih koji su potpisali manifel o širenju klasične muzike među ljudima, potom u Oslu i na kraju u Londonu.

Tamo je imao zaduženja u Omladinskom orkestru Evropske unije, a potom je postao i glavni dirigent Kraljevskog filharmonijskog orkestra.

Pred koncert u Beogradu, Vasilij Petrenko nam je odgovorio na nekoliko pitanja.

Koliku obavezu osećate pred novi koncert Kraljevskog filharmonijskog orkestra, ili Vam je to sada najprirodnija stvar na svetu?

– Tu su uvek obaveze, prema orkestru, prema javnosti, ali najvažnije, prema kompozitorima koji su napisali sjajnu muziku! U isto vreme, potpuno mi je prirodno da budem na bini i nastupam.

Da li Vam je lakše da dirigujete omladinskim orkestrima ili klasičnim, odraslim orkestrima i da li Vam oni donose iste nivoe radosti?

– I jedan i drugi – to su različiti slojevi interpretacije i radosti. Glavna razlika je možda u tome što većina muzičara u omladinskim orkestrima po prvi put sviraju taj neki komad i to je poput prve ljubavi, vrlo jako, pamtite to do kraja života i zaista ne znate šta da očekujete!

Koliko je disciplina važna za Vas i Vaše kolege iz orkestra?

– Disciplina je uvek važna, ali ja se uvek trudim da ohrabrim muzičare na individualnu umetničku slobodu, jer je kvalitet nastupa umnogome ravnoteža između ta dva elementa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari