Vatru ne loži, vatru ugasi, livadu, šumu od vatre spasi: Nova, treća ekološka slikovnica Kreativnog centra iz Edicije “Čuvari prirode” - “Nezgoda na Zelenoj livadi” 1Foto: Pixabay / Mysticsartdesign

Izdavačka kuća Kreativni centar nedavno je objavila treću knjigu za decu iz edicije “Čuvari prirode” pod naslovom “Nezgoda na Zelenoj livadi”. U njoj provereni autorski “dvojac” – pisac Simeon Marković i ilustrator Evelina Daneva Rajninger, upozoravaju mlade čitaoce na opasne posledice požara u prirodi i po živi svet u njoj.

Imajući u vidu razorne razmere vatrenih stihija koji nedeljama besne širom planete, posebno u Sredozemlju, gde krivica nije samo na visokim temperaturama i jakom vetru, nego i na ljudskoj neodgovornosti, ovakvo štivo pojavilo se u pravi čas kao prvi korak u vaspitanju mladih naraštaja za boravak u prirodi, što je ovoj epizodi “Čuvara prirode” daje na aktulenosti.

U ovoj priči junaci, životinje koje su čitaoci upoznali u prve dve knjige “Čuvara prirode”, veselo spremaju zimnicu u Zekinom dvorištu, a drama počinje kad puž Rogonja krene po ukusne listiće maslačka na Zelenoj livadi.

Na livadi koja ne liči na sebe svuda je dim, a Rogonja upada u rupu, iz koje ga spašavaju drugari i uz pomoć krtice Žane gase požar na livadi.

Pošto su spasili svoj životni prostor, na kraju priče svi srećni u Zekinom dvorištu piju obavezni sok od zove, uz poučne stihove šumskog pesnika kosa zvanog Žuti kljun: “Vatru ne loži, vatru ugasi, livadu, šumu od vatre spasi.”

Poučna poezija je zaštitni znak i prve dve knjige iz edicije “Čuvari prirode” objavljene prošle godine – ”Čudovište u Zekinoj šumi” u kojoj se junaci Simeona Marinkovića i Eveline Doneve Rajninger bore protiv plastičnih kesa i otpada koje ljudu ostavljaju po prirodi, i “Uzbune u bistom potoku”, gde opasnost preti od zagađenja vode.

U Kreativnom centru najavlju i četvrtu knjigu iz ovog serijala – “Nova godina u Zekinoj šumi”.

– Cilj ove edicije je da deca zavole prirodu i nauče kako da je čuvaju. Do nas svakodnevno stižu vesti o brojnim primerima ljudske nebrige prema biljnom i životinjskom svetu koji nas okružuje. Slušamo o zagađenju reka, zemljišta, vazduha… Sve je to nepoštovanje prirode, a bez zdravog okruženja ni mi ne možemo biti zdravi. Srećom, postoje brojne inicijative da se ova situacija promeni, pa je i naša ideja da se pokrene edicija ekoloških slikovnica rođena iz želje da se u ovoj oblasti stvari što brže menjaju – kaže za Danas Slavica Marković, urednica edicije “Čuvari prirode”.

Prema njenim rečima, “današnja deca su se udaljila od prirode, nedovoljno je poznaju, pa kad se u njoj nađu osećaju se nesigurno i pomalo uplašeno”

– Mnoge naše knjige imaju za cilj da deci približe prirodu i podstaknu i decu i roditelje da više vremena provode napolju, u igri i druženju. Slikovnica je prva knjiga, a rano detinjstvo je najvažniji period u čovekovom životu. Ako se u tom periodu kod dece probudi ljubav prema prirodi i steknu saznanja o potrebi očuvanja prirode, to će biti njihovo trajno opredeljenje tokom celog života. Čvrsto verujem da kod dece možemo razviti odgovoran odnos prema prirodi i probuditi želju za preduzimanjem akcija za njeno očuvanje – objašnjava Slavica Marković.

Ona napominje da je važno i to što “sve slikovnice iz edicije prenose deci poruke o ekološkoj odgovornosti na njima razumljiv i blizak način”.

– Mi smo se potrudili da ove priče čiji su glavni junaci zeka, kornjača, kos i druga šumska stvorenja budu zanimljive, kako bi deca u njima uživala dok uče o prirodi i o tome kako je zaštititi. Priče prate izuzetno lepe ilustracije, što takođe utiče na činjenicu da roditelji u velikom broju biraju upravo ove slikovnice za svoje mališane. Istovremeno “Čuvari prirode” pokreću važna pitanja: zašto je opasno ostavljati u prirodi plastične predmete i drugi otpad, zašto je opasno ložiti vatru u šumi, na koji način ljudska nemarnost može da ugrozi živi svet, čime se od najranijih dana kod dece razvijaju ekološka svest, dobre navike i odgovoran odnos prema prirodi – smatra Slavica Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari