Veče posvećeno Jagošu Markoviću 30. novembra u Jugoslovenskom dramskom: Omaž prerano preminulom reditelju čije su predstave obeležile ovu scenu 1

Tokom ovog meseca, koji je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu nazvan „Jagošev novembar”, odigrano je sedam predstava u režiji Jagoša Markovića koje su na redovnom repertoaru ove kuće, a u četvrtak, 30. novembra u 19.30, na Sceni „Ljuba Tadić” biće održano veče posvećeno prerano preminulom reditelju.

Jedan od najvažnijih, najnagrađivanijih i najomiljenijih pozorišnih reditelja, čija ostvarenja pripadaju i delu antologije ovdašnjeg teatra, iznenada je napustio ovaj naš svet 22. septembra u 57. godini, a u dugom nizu godina, još od početka karijere, njegove predstave obeležavale su repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Kako je saopštila ova kuća, Veče posvećeno Jagošu Markoviću koncipirano je kao omaž koji mu priređuju njegove kolege, na kraju meseca koji je nazvan „Jagošev novembar“ – glumci će kao monologe govoriti delove iz njegovih predstava, biće prikazani inserti iz njegovih intervjua, kao i neke muzičke numere koje je voleo.

Dramski pisac,  akademik Ljubomir Simović, čija je dela „Hasanaginica“, „Putujuće pozorište Šopalović“, „Čudo u Šarganu“ Jagoš Marković s velikim uspehom režirao u Narodnom pozorištu u Beogradu, Jugoslovenskom dramskom, ali i na scenama širom regiona, zapisao je o njemu 2004. godine, kada mu je uručivao Nagradu „Mića Popović“.

„Jagoš u pozorištu ne radi samo kao reditelj, jer on u pozorištu i nije samo reditelj. On je u pozorištu sve; on je i glumac, on je i ceo ansambl, on je i publika, on je i scena, i loža, i prva, druga i treća galerija, on je i pozorišna biblioteka, on je četka i boja, i čekić i ekser, i konopci i reflektori, i svila i vatra, i kulisa i zavesa. On je sve to možda samo zato da bi nam pokazao da je svet bez ljubavi jedno isušeno, slano i jalovo morsko dno…“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari