Večeras dodela festivalskih nagrada 1

Večeras će na sceni zaječarskog pozorišta, poslednje festivalske večeri, biti proglašen dobitnik nagrade „Zoran Radmilović“, odnosno glumac festivala, biće dodeljena nagrada „Krstomir Milovanović“ za vizuelni identitet i proglašena najbolja predstava po oceni publike.

Glumci Pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ igraće večeras komediju Rikija Nedovića „Krađa, svađa itd“ u čast nagrađenih, čime će biti spuštena zavesa na 26. Dane Zorana Radmilovića.

Od prošle subote ljubitelji teatra na istoku Srbije bili su u prilici da pogledaju neka od najznačajnijih pozorišnih ostvarenja iz naše i susednih zemalja. U glavnom i pratećem festivalskom program bilo je desetak predstava iz: Srbije, Francuske, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske za koje se, gotovo bez razlike, tražila karta više. Stručni žiri u kome su: glumac Ivan Bekjarev, direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić i ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš, saopštiće u čije će ruke otići prestižno priznanje u glumačkom svetu, nagrada „Zoran Radmilović“ za glumca festivala. Posao im neće biti nimalo lak, jer su tokom festival prikazana sjajna glumačka ostvarenja koja su nagrađivana „Zoranovim brkom“. Nagradu za glumca večeri na ovogodišnjem pozorišnom festival u Zaječaru dobili su Svetlana Bojković („Moja ti“ Atelje 212 Beograd ), Dušan Matejić („Mrtve duše“ Narodno pozorište Niš), Aleksandar Stojković („Sabirni centar“ Narodno pozorište Republike Srpske Banjaluka), Ana Begić („Gola u kavezu“ Teatar „Moruzgva“ Zagreb), Milođ Đorđević („Sumnjivo lice“ Narodno pozorište Beograd) i Davor Golubović („Mirna Bosna“ Kamerni teatar 55 Sarajevo). Sinoć je igrana „Hipnoza jedne ljubavi“ Zvezdara teatra“ po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića. U pratećem programu festivala izveden je „Meridijan“ Theatre de la Massue iz Nice, „Čedo“ Državnog lutkarskog teatra iz Vidina, prva repriza „Made in Zaječar“ domaćeg, zaječarskog pozorišta i „Biti il ne biti“ Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda. Javno je čitana drama Milivoja Mlađenovića „Gorocvet 2012“ i predstavljena nova izdanja Sterijinog pozorja (knjige i časopis „Scena“).

Slobodno se već sad može reći da je festival uspeo na zadovoljstvo publike koja je iz večeri u veče punila salu do poslednjeg mesta, pa čak i stojeći gledala predstave. Ovo očigledno zanimanje za pozorište u gradu koji i ima svoj teatar, potvrđeno i na 26. Danima Zorana Radmilovića, pokazuje da Zaječar ima profilisanu ozbiljnu publiku, koja ne reaguje samo na komediju nego prepoznaje i kvalitetnu i ozbiljnu dramsku umetnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari