EmiFoto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Večeras je dodela nagrada Emi. Britanske serije Kruna (The Crown) i Maleni irvas (Baby Reindeer) su jedni od favorita na ovogodišnjoj dodeli televizijskih nagrada.

Dok jedna japanska serija ima 25 nominacija za Emi, a na IMDB-u je ocenjena sa 8.6

Naime, holivudske zvezde će drugi put ove godine ispuniti salu Peacock Teatra u Los Anđelesu, s obzirom na to da je svečanost koja je trebalo da se održi u septembru 2023. odložena za januar ove godine zbog štrajka američkih glumaca i scenarista, podseća Index.hr.

Magazin tim povodom izdvaja glavne favorite, a u pitanju su serije Šogun (Shogun), Medved (The Bear), Samo ubistva u zgradi (Only Murders In The Building), Pravi detektiv: Noćna zemlja (True Detective: Night Country), Kruna i Maleni irvas.

Maleni irvas ima 11 nominacija

Škotski komičar Ričard Gad, tvorac i zvezda Netflixove crne komedije i trilera Maleni irvas, takmiči se za tri nagrade: za glumu, scenario i produkciju. Njegove kolege glumci Džesika Ganing, koja igra uhodu Martu, Nava Mau i Tom Gudman-Hil takođe su nominovani u glumačkim kategorijama.

Serija je dobila 11 nominacija, a veću pažnju medija je privukla nakon što je jedna žena, koja je rekla da je bila inspiracija za lik Marte, pokrenula sudsku tužbu protiv Netflixa tvrdeći da je priča netačna.

Kruna dobila 18 nominacija

Netflixova Kruna, fiktivna drama o britanskoj kraljevskoj porodici, dobila je 18 nominacija. Imelda Stonton se takmiči za najbolju žensku ulogu u drami zbog njenog portretisanja kraljice Elizabete II u šestoj i poslednjoj sezoni.

Druge zvezde, uključujući Džonatana Prajsa kao tadašnjeg princa Filipa, Dominika Vesta kao tadašnjeg princa Čarlsa, Elizabet Debicki koja je igrala princezu Dajanu, i Lesli Manvil u ulozi princeze Margarete, takođe su nominovane.

Kler Foj, koja je glumila pokojnu kraljicu u prve dve sezone Krune, takođe je nominovana za najbolju gostujuću glumicu, vrativši se u poslednjoj sceni u kojoj se kraljica osvrće na svoj život.

Šogun ima čak 25 nominacija

Druga bivša glavna glumica iz Krune, Olivija Kolman, nominovana je zbog svoje uloge glavne kuvarice Teri u seriji Medved, koja je ukupno osvojila 23 nominacije. Samo ubistva u zgradi osvojila je 21 nominaciju, a najviše ih je dobila japanska istorijska drama Šogun, nominovana 25 puta.

Serija se temelji na istoimenom romanu Džejmsa Klavela iz 1975. godine, koji govori o događajima i ličnostima iz Japana iz 1600. godine.

Radnja prati dvojicu ambicioznih muškaraca iz različitih krajeva sveta: Džona Blekthornea (Kosmo Džarvis), engleskog mornara koji je doživeo brodolom kod Japana, i Jošija Toranagaua (Hirojuki Sanada), samurajskog vojskovođu.

Ovo je prva serija na japanskom jeziku nominovana za nagradu Emi za najbolju dramsku seriju i tek druga neengleska serija nominovana za ovu nagradu, nakon korejskog hita Igra lignje. Serija nije oduševila samo kritičare, već i gledaoce, koji su je ocenili sa 8.6 na IMDb-u, a ta ocena se temelji na čak 170 hiljada glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari