Večeras počinje 20. Videomedeja 1

Za sve ljubitelje video umetnosti, jubilarni 20. Međunarodni festival savremene video umetnosti „Videomedeja“, počinje danas u „Muzeju savremene umetnosti Vojvodine“ u Novom Sadu.

Sva tri festivalska dana program počinje u 17 sati i traje do ponoći, a ulaz je besplatan. Danas je, između ostalog, u 18.30 sati prezentacija jednog od članova žirija – Čedomira Vasića, a svečano otvaranje je zakazano sat kasnije.

Na festivalu će u okviru takmičarskog programa biti predstavljeni 71 rad umetnika iz 33 zemlje. Publici će biti predstavljena 52 video rada, 12 studentskih kratkometražnih i dugometražnih filmova i sedam medijskih instalacija. Revijalni program uključuje specijalnu selekciju video radova domaćih autora „Made in Serbia“ i prezentacije članova žirija – Čedomira Vasića iz Srbije, Volkera Schreinera iz Nemačke i Miodraga Miloševića iz Srbije. Ono što se posebno izdvaja kao ovogodišnja zanimljivost je „trodnevna digitalna postavka Videomedejinih plakata od 1996-2016“.

Radovi u okviru takmičarskog dela programa konkurišu za nagrade „Sfinga“ u selekciji „Projekcije“ za pobednički video rad, „Bogdanka Poznanović“ u selekciji „Medijske instalacije/Nastupi“, i „Lunartis“ nagrada za film. „Lunartis“ je projekat pokrenut pre dve godine, a pobednici će dobiti istoimene nagrade, jednu od žirija i drugu od publike. Proglašenje pobednika je u nedelju, na zadnji dan festivala, u 20.30 sati.

Ovogodišnji pokrovitelji „Videomedeje“ su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a partneri i podrška su „LIMA“ (Amsterdam), „Av-Arkki“ (Helsinki), „Promofest“ (Madrid), „The House of Films“ (Madrid), „Zavod za kulturu Vojvodine“, „Muzej savremene umetnosti Vojvodine“, „Muzej Vojvodine“ i „Seecult“.

List Danas u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu Grada Novog Sada – projekat: Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari