Večeras počinje Zeman festival u Novom Pazaru 1

Sedmi World music fest Zeman, večeras, počinje u Novom Pazaru, na kojoj će se predstaviti izvođači tradicionalne muzike sa balkanskih prostora u modernim aranžmanima.

Manifestacija traje od večeras do nedelje uveče, a na bini u centru grada smenjivaće se revijalni i takmičarski koncerti.

-Sve je spremno za početak Festivala, koji, mnogobrojnoj publici iz Srbije i zemalja u regionu,neguje muziku nastalu mešanjem tradicionalnih i savremenih pravaca. Ovaj jedinstven muzički događaj koncertom otvara Damir Imamović, poznati pevač sevdalinki iz Sarajeva – rekao je, za Danas, Galib Gicić, pr Zeman festa.

Sutra uveče biće odražan takmičarski koncert. Za Glas Zemana natpevavaće se 9 izvođača iz zemalja sa Balkana, koje je stručni žiri odabrao od šezdesetak prijavljenih. Iste večeri biće proglašeni pobednici i uručene im novčane nagrade. Pobedniku je namenja nagrada od 700 eura, drugonagrađeni će dobiti 500 i 300 eura namenjeno je osvajaču trećeg mesta.
Odmah nakon takmičenja i proglašenja pobednika, koncert će održati Laura Martin, mlada pevačica iz Španije, koja će se publici predstaviti izvpđenjem tradicionalnih balkanskih pesama.

Završnica festivala biće u znaku koncerta grupe Balkan Zoo i pevačice Nine Ćorić iz Hrvatske. Publici će približiti tradicionalnu romsku muziku u savremenim aranžmanima.

Organizovanje Zeman festa počelo je 2018.godine i od samog početka njegovi tvorci su zacrtali da to bude tradicionalna letnja manifestacija, koja je u startu, po izvođačima revijalnog dela, prešla regionalne balkanske granice.

Održavanje manifestacije nije prestajalo ni u toku pandemije korone. Prvih nekoliko festivala održano je ispred Kule motrilje u Novopazarskoj tvrđavi, a onda je preseljena u centar grada.

Organizator Zeman festa je novopazarski Kulturni centar, a finansijeri su Ministarstvo turizma i omladine i gradska uprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari