Večeras počinju 75. Dubrovačke ljetnje igre: U znaku Goldonija, Iva Vojnovića, Šekspira... 1Foto promo Dubrovačke ljetnje igre

Tradicionalnim podizanjem zastave Libertas uz stihove Gundulićeve „Himne slobodi“, ispred crkve Sv. Vlaha večeras, 10. jula, svečano će biti otvorene jubilarne, 75. Dubrovačke ljetne igre, koje će se odvijati do 25. avgusta na raznim scenskim i ambijentalnim lokacijama širom grada.

U programu otvaranja najelitnijeg letnjeg festivala u nekadašnjoj velikoj Jugoslaviji učestvuje više od sedamdeset umetnika – festivalski dramski ansambl, članovi baleta HNK u Zagrebu, Plesni studio Step ‘n Jazz, Dubrovački simfonijski orkestar, Hor Libertas, Dubrovački kamerni hor, Akademski hor Pro musica Mostar, Hor Blasius, Pučki zbor Konavle, Folklorni ansambl Linđo…Režiju i scenario ove glamurozne ceremonije potpisuje Paolo Tišljarić, dirigent je Valentin Egel, a koregoraf Leo Mujić.

Večeras počinju 75. Dubrovačke ljetnje igre: U znaku Goldonija, Iva Vojnovića, Šekspira... 2
Foto promo Dubrovačke ljetnje igre

 

Kako je najavljeno, tokom 47 festivalskih dana, jubilarne Dubrovačke ljetne igre predstaviće publici ukupno 42 programa, a prva dramska premijera zakazana je već 13. jula – kultna Goldonijeva „Kafetarija“ u prevodu i adaptaciji Frana Čale na dubrovački govor, koju će reditelj Paolo Tišljarić postaviti na Držićevu poljanu, festivalska koprodukcija sa Kazalištem Marin Držić.

Zanimljivo je da je na Igrama „Kafetarija“ prvi put izvedena 1978. godine u režiji Tomislava Radića, na Gundulićevoj poljani, takođe kao predstava Kazališta Marin Držić, a na repertoaru se zadržala punih deset godina. Iako se njena radnja događa u preciznom istorijskom kontekstu, u fokusu će biti aktualnost, vitalnost komedije, ironija, oštrina, manipulacija informacijama, današnji odnos prema vrlinama i manama koje autor suptilno portretira, kao i mogućnost promišljanja o mehanizmima koji reguliraju društvenu dinamiku.

Večeras počinju 75. Dubrovačke ljetnje igre: U znaku Goldonija, Iva Vojnovića, Šekspira... 3
Foto promo Marko Ercegović

Druga premijerna predstava stiže pred publiku 27. jula, „Ekvinocij“ Iva Vojnovića koji će u režiji Krešimira Dolenčića na Posatu, najnovijoj festivalskoj lokaciji, premijerno izvesti Festivalski dramski ansambl, koji predvode Goran Višnjić i Zrinka Cvitešić, i prvakinja Drame Olivera Baljak. Uspostavljajući ravnotežu melodramatskog i grubog, sentimenta i ciničnog, Ekvinocijo vešto povezuje prošlosti pojedinaca sa sadašnjošću kolektiva, njihova sećanja sa slutnjama budućnosti.

Večeras počinju 75. Dubrovačke ljetnje igre: U znaku Goldonija, Iva Vojnovića, Šekspira... 4
Foto promo Dubrovačke ljetnje igre

A duga istorija Dubrovačkih ljetnih igara, kako se podseća u najavi za ovu predstavu, snažno je obeležena izvođenjima Vojnovićevih drama. Upravo kroz odnos prema Vojnoviću (Dubrovnik 1857 – Beograd 1929), koji je bio pravnik i književnik, član Srpske kraljevske akademije nauka, dramaturg Hrvatskog zemaljskog kazališta u Zagrebu, dubrovački pisac čije se delo danas smešta i u hrvatsku i u srpsku književnost, ispituje se odnos prema istoriji, potencijal kreativnog i savremenog izraza prema baštini.

Prvog avgusta premijerno će biti izveden „Jimmy Ćorak“, autorski projekat Ivana Plazibata, Ivane Vuković i Matije Čigira,koprodukcija Umjetničke organizacija Punctum, KunstTeatra i Kuće Klajn Dubrovnik, koji će na terasi tvrđave Revelin propitivati pojmove glumačke izvedbe, lika glumca koji je raspolovljen između profesionalnog i privatnog, tehnologije i intime, neuroze i međuljudskog kontakta.

Trećem premijerom koja je zakazana 20. avgusta, „Olujom“ Vilijama Šekspira u režiji slovenačkog reditelja Vita Taufera, završava se dramski program 75. Igara. U „Oluji“, poslednjem delu čuvenog avonskog barda, kako je naveo Taufer, sluti se vizija novog doba, budućnosti za koju Šekspir misli da predstoji svetu. „Oluja“ će biti izvedena u specifičnoj ambijentalnosti ostrva Lokruma, a Prospera, Calibana i ostale likove oživeće na sceni Festivalski dramski ansambl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari