Večeras "Živi pesak" na otvaranju Festivala PPV u Zrenjaninu, pre toga Mira Banjac 1Foto: NP Subotica

Vreme je za pozorište, znaju to Zrenjaninci kao dobri domaćini Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine koji večeras počinje svoje 71. održavanje na sceni teatra „Toša Jovanović“.

Do sada je festival, koji je gostujući, 25 puta održan u Zrenjaninu podseća na ovaj značajan podatak direktor  zrenjaninske pozorišne kuće Dejan Karlečik.

A večeras kako drugačije, nego svečano na otvaranju festivala, čemu će prisustvovati i naša slavna glumica Mira Banjac. Upravo njoj posvećena je izložba Pozorišnog muzeja Vojvodine „Lica Mire Banjac“, koja će u 19 časova biti otvorena u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

Nakon toga, na velikoj sceni u najstarijoj pozorišnoj dvorani u zemlji biće reči o okolnostima koje nisu protekle dve godine bile naklonjene kulturi, zbog pauze koju je uzrokovao kovid.

Prvi ljudi festivala iz vojvođanskih pozorišta i Zajednice PPV  ukazaće na žilavost i značaj pozorišta za društvo a potom će biti izvedena prva festivalska predstava  „Živi pesak“ Narodnog pozorišta Subotica, drame na mađarskom jeziku, koju je režirala Kinge Mezei po motivima Ota Tolnaija i Pala Petrika.

Za festivalski Bilten svestrana umetnica Kinge Mezei je izjavila da je za nju predstava „Živi pesak“ u pravom mislu totoalno poozorište.

„Ova predstava govori o vojvođanskom čoveku, njegovim željama, nevoljama, borbama i to esencijalno, u sažetim slikama. U predstavi smo istraživali odnos poezije, likovne umetnosti i pozorišta“, navela je rediteljka Kinge Mezei.

Ovogodišnji 71. Festival PPV održava se pod sloganom „Sve pozorišne mašine – priče, slike, afekti”, i traje od 4. do 11. aprila.

Selektor festivala je dr Vlatko Ilić a u žiriju su Dejan Dukovski, dramski pisac, koji predsedava, zatim Mia Knežević, rediteljka i Irena Tot, glumica i rediteljka.

Sutra je na programu nagrađivana predstava Narodnog pozorišta Subotica, drama na srpskom, „Kus petlić“ po tekstu Aleksandra Popovića i u režiji Milana Neškovića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari